Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ministerstvo kultúry prešetruje možné poškodenia na kaštieli v Budmericiach

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry (MK) SR prešetruje možné poškodenia, ktoré mohli vzniknúť na národnej kultúrnej pamiatke kaštieli v Budmericiach. Obecné služby Budmerice, ktoré mali objekt dlhodobo v správe, ho podľa rezortu kultúry neuviedli pri odovzdávaní jeho správy do pôvodného stavu. MK vo veciach v súvislosti s konaním Obecných služieb Budmerice podalo trestné oznámenia. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie MK Petra Bačinská.

Rezort tiež kritizuje, že odstránením technického zabezpečenia zostali na stenách viditeľné zmeny, pričom nie sú vylúčené hlbšie poškodenia s tým, že Obecné služby Budmerice svojou nečinnosťou jemu aj štátu spôsobili viaceré škody.

archívne video

Demokraciu nik neohrozuje, vláda a Ministerstvo kultúry napĺňajú svoje sľuby, uviedla Šimkovičová (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Za všetky možno spomenúť napríklad zmiznutie vyťažených drevín v lesoparku kaštieľa, demontáž čerpadla bazénovej techniky a jeho požičiavanie neznámym subjektom bez vedomia ministerstva, neoprávnené a neschválené inštalácie zariadení, ako aj ďalšie neoprávnené nakladanie s majetkom a jeho využívanie v prospech Obecných služieb Budmerice vrátane prehliadok s finančným prospechom pre obecné služby," sumarizuje ministerstvo.

Obecné služby Budmerice podľa rezortu kultúry realizovali viacero neoprávnených a svojvoľných zásahov bez jeho a príslušného krajského pamiatkového úradu vedomia. Výška škôd bude predmetom šetrenia.

Viac o téme: Ministerstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu