Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Polícia na hranici s Ukrajinou cvičí boj s nelegálnou migráciou a pašovaním

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/František Iván)

VYŠNÉ NEMECKÉ - Proti nelegálnej migrácii a pašovaniu je zameraná policajná preventívna bezpečnostná akcia, ktorá sa v piatok koná na východnej hranici s Ukrajinou. Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké o tom informoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

VIDEO

Polícia na hranici s Ukrajinou cvičí boj s nelegálnou migráciou a pašovaním (Zdroj: TASR/František Iván)

"Tak ako sa nám podarilo eliminovať migračné trasy cez južnú hranicu, tak najmä v kontexte vojnového konfliktu, ktorý na Ukrajine stále prebieha, sa zvýšil počet snáh o nelegálne prekročenie hranice tu na vonkajšej hranici s Ukrajinou," uviedol minister. Cieľom akcie je podľa neho zníženie nelegálneho migračného tlaku na vonkajšej schengenskej hranici, zadržanie a odradenie prevádzačov a boj proti pašovaniu, ktoré sa týka najmä cigariet, drog a zbraní. "Hlavný cieľ je zabrániť nelegálnemu vstupu rizikových či záujmových skupín na územie SR," konštatoval minister.

Polícia na hranici s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Na priechode si pozrel prezentovanú policajnú techniku zahŕňajúcu autá, štvorkolky, motorky či obrnený transportér. Cvičenie má taktiež preveriť koordináciu rôznych bezpečnostných zložiek Policajného zboru (PZ) v teréne aj v súčinnosti s Hasičským a záchranným zborom.

Polícia na hranici s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Na akcii, ktorá sa začala o 6.00 h sa podľa prezidenta PZ Ľubomíra Soláka zúčastňuje viac ako 400 policajtov. "Na akcii participujú v prvom rade príslušníci hraničnej a cudzineckej polície, príslušníci dopravnej polície, mobilná zásahová jednotka, služobná hipológia a letecký útvar ministerstva vnútra. Technickú podporu vykonáva Hasičský a záchranný zbor," uviedol. Zvýšený počet síl a prostriedkov bude na hranici do soboty (3. 8.) 6.00 h.

Polícia na hranici s
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Zvýšený počet nelegálnych migrantov z Ukrajiny potvrdil riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ján Dudáš. "Momentálne od začiatku roka prešlo cez východnú hranicu zhruba 700 ľudí, ale všetci boli zachytení," uviedol. Väčšinou ide podľa neho o ukrajinských mužov s tým, že na Ukrajine je branná povinnosť a cez hraničné priechody nemôžu prejsť legálne. "Títo ľudia, ak nepredstavujú bezpečnostné riziko, tak väčšinou u nás požiadajú o dočasné útočisko a zostávajú ďalej pod ochrannou Slovenskej republiky. Nevraciame ich naspäť, ak nepredstavujú hrozbu," povedal.

Viac o téme: PašovaniePolíciaUkrajinaMihrácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu