Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Miliónové zisky aj obrovské straty: TAKTO sa minulý rok darilo slovenským politickým stranám

Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok
Predseda PS Michal Šimečka, predseda Smeru-SD Robert Fico a predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Úspech v septembrových parlamentných voľbách priniesol politickým stranám významné finančné príspevky zo štátneho rozpočtu, čo sa odrazilo aj na ich hospodárskych výsledkoch. Ministerstvo vnútra SR zverejnilo výročné správy strán za minulý rok, z ktorých vyplýva, že najziskovejšou stranou bol Smer-SD s čistým ziskom takmer 5,8 milióna eur. Naopak, strana Demokrati skončila s najväčšou stratou, ktorá presiahla 1,1 milióna eur.

archívne video

Smer-SD na tlačovej konferencii ďakuje voličom za hlasy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac ako 5 miliónov eur získala aj strana Progresívne Slovensko a na treťom mieste skončil Hlas-SD s takmer 3,7 miliónmi eur. Informuje o tom STVR. Zisky presahujúce jeden milión vykázali minulý rok aj SNS, KDH, Sme rodina, Republika a Szövetség-Aliancia. Najviac na účte mala rovnako strana Smer-SD, a to vyše 13 miliónov eur. Nasleduje Hnutie Slovensko (OĽaNO) s viac ako 10,5 miliónmi eur.

Demokrati s najväčšou stratou

Na opačnej strane rebríčka sú strany, ktoré neuspeli vo voľbách. Demokrati pod vedením Eduarda Hegera nezískali ani tri percentá hlasov, a tak nemali nárok na príspevok zo štátneho rozpočtu, čo viedlo k strate vyše milión eur. Modrí – Európske Slovensko, vedení bývalým premiérom Mikulášom Dzurindom, vykázali stratu v státisícoch, podobne ako Kotlebovci – ĽSNS, ktorí skončili v pólmiliónovom mínuse.

Výročné správy okrem hospodárskych výsledkov odhaľujú aj počet členov strán, príspevky od darcov, pôžičky a výdavky, z ktorých najväčšie boli na marketingové aktivity pred voľbami. Správy podalo 55 politických subjektov, pričom dve aktívne strany, Karma a Princíp, dokumenty nepredložili. Ministerstvo vnútra štandardne zverejňuje tieto materiály každé leto po prerokovaní Štátnou komisiou pre voľby, ktorá správu predkladá aj parlamentu.

Viac o téme: HospodáreniePolitické stranySMER-SDVýročné správy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu