Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Nie su dane a odvody ako dane a odvody! TABUĽKA ukázala, ktorá skupina je na tom najhoršie! Pri tom čísle zaplačete

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Ak pracujete, či už sami na seba alebo pre iného zamestnávateľa, zrejme veľmi dobre viete, že časť vašich peňazí dostáva štát v podobe daní a odvodov. Otázka znie, aká veľká časť to je. Výška daňovo- odvodového zaťaženia totiž nie je rovnaká a v tejto „súťaži“ existujú „víťazi aj porazení.“

Bližšie sa na túto problematiku pozrel odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál na sociálnej sieti. Podľa neho sa  „víťazom“ vo výške daňovo-odvodového zaťaženia na Slovensku stala SZČO, ktorá si uplatňuje paušálne výdavky s nulovými, respektíve symbolickými skutočnými výdavkami a ktorá nie je povinná platiť poistné do Sociálnej poisťovne.

Nie su dane a
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Najhoršie sú na tom zamestnanci

Ako ďalej poznamenal Mihál, v tesnom závese sú autori a umelci poberajúci autorské honoráre plynúce z autorských licenčných zmlúv. „Akceptovať možno aj postavenie SZČO, ktoré platia povinné poistné do Sociálnej poisťovne, ak si uplatňujú paušálne výdavky a ich skutočné výdavky sú zanedbateľné. O to viac, čím bližšie je ich mesačný príjem k úrovni okolo 2400 - 2600 eur,“ dodal.

Naopak, najhoršie sú na tom podľa neho tie SZČO, ktoré majú vysoké skutočné výdavky a neoplatí sa im uplatňovať paušálne výdavky. Tam možno odporúčať prechod na s.r.o., podľa možností s obratom do 60000 eur ročne. A úplne najhoršie sú na tom podľa neho zamestnanci.

Viac o téme: DaneOdvodyJozef MihálSZČO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu