Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Išlo o diskrimináciu? Súd zhodnotil policajnú akciu v rómskej komunite

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Mestský súd Bratislava IV konštatoval diskriminačný charakter policajnej akcie v rómskej komunite vo Vrbnici, a to na základe etnického pôvodu žalobcov. Rozsudok rozhodol v prospech rómskych žalobcov vo všetkých bodoch. Ministerstvo vnútra (MV), zastupujúce Slovenskú republiku sa voči nemu odvolalo. Informovalo Európske centrum pre práva Rómov (ERRC).

Podľa ERRC žalobcovia v konaní pred súdom tvrdili, že policajná akcia porušila ich osobnostné práva a zásadu rovnakého zaobchádzania, a teda, že boli diskriminovaní formou obťažovania, priamej a nepriamej diskriminácie na základe ich etnického pôvodu. Ako tiež uviedli, súd uznal, že policajná pátracia akcia vo Vrbnici bola diskriminačná a predstavovala nezákonné obťažovanie na základe etnického pôvodu žalobcov, pričom došlo k porušeniu ich ľudskej dôstojnosti.

archívne video

V ČR zadržali muža podozrivého z vraždy Slováka vo viedenskom hoteli (Zdroj: Policie ČR)

"Súd taktiež rozhodol, že pátracia akcia bola diskriminačná aj z dôvodu, že pátracie akcie v daný deň boli vykonané v okrese Michalovce výlučne v rómskych komunitách. V dôsledku toho súd uložil SR zastúpenej ministerstvom vnútra povinnosť zaplatiť každému zo šiestich žalobcov 2000 eur ako náhradu spôsobenej nemajetkovej ujmy," uvádzajú s tým, že okrem toho súd Slovensku nariadil, aby sa na webstránke MV žalobcom verejne ospravedlnilo.

MV v reakcii potvrdilo, že sa odvolalo voči všetkým výrokom rozsudku, ktorým súd vyhovel v podanej žalobe. Súdne konanie sa týkalo policajnej akcie, ktorá sa uskutočnila v roku 2015 a bola vykonaná v rámci policajných "pátracích akcií 100" podobne, ako napríklad akcia v rómskej komunite v Moldave nad Bodvou v roku 2013. Polícia zasiahla v rómskych komunitách vo Vrbnici a iných obciach v okrese Michalovce.

Sťažovali sa

Po zákroku sa viaceré osoby vrátane žalobcov sťažovali, že bolo voči nim bezdôvodne a neprimerane zasiahnuté a utrpeli zranenia, ktoré preukázali predloženými lekárskymi správami. Súd preto vyhodnotil, že žalobcovia preukázali skutočnosť, že zo strany príslušníkov policajného zboru došlo vo vzťahu k nim k neoprávnenému fyzickému násiliu. Niektoré z obetí policajnej akcie vo Vrbnici uzavreli tento rok v konaní proti Slovenskej republike pred Európskym súdom pre ľudské práva zmier.

Viac o téme: RómoviaDiskrimináciaSúd Ministerstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu