Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Veľká strata! Zomrela úspešná mladá športovkyňa (†31) a bývalá slovenská reprezentantka

Jana Duchnovská Zobraziť galériu (3)
Jana Duchnovská (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

KOŠICE - Slovenský šport zasiahla smutná správa. Vo veku 31 rokov náhle zomrela Jana Duchnovská, bývalá reprezentantka v modernej gymnastike a predsedníčka klubu Gaja Košice. Zomrela 3. júla 2024, informuje o tom Slovenská gymnastická federácia. Podľa zverejnených informácií zomrela pri tragickej dopravnej nehode.

"Janka, bola od malička fascinovaná krásou a eleganciou gymnastiky. Rýchlo sa ukázalo, že má výnimočný talent na gymnastiku a lásku k nej. Každodenne vrhala do tréningov s neúnavným odhodlaním. Prešla mnohými hodinami cvičení, prekonávala únavu a nevzdávala sa ani pri ťažkostiach," píše Slovenská gymnastická federácia a dodáva, že jej obľúbeným náčiním bola lopta, ktorú dokázala ovládať s pôvabom a precíznosťou.

Jana Duchnovská
Zobraziť galériu (3)
Jana Duchnovská  (Zdroj: Facebook/Slovenská gymnastická federácia)

S modernou gymnastikou začala v svojom rodnom meste v Košiciach, pod vedením trénerky Ildikó Korínkovej získala základy tohto krásneho športu. V 12 rokoch malá flexibilná Košičanka zavítala do telocvične v Prešove. S maximálnou podporou rodičov začala v klube Charm Prešov najprv ako juniorka trénovať pod vedením Mileny Švedovej a Ľudmily Kurilovej.

"V nasledujúcich rokoch Janka neustále zlepšovala svoje schopnosti a získavala ocenenia na rôznych súťažiach. Stala sa na jedno desaťročie seniorskou reprezentantkou v modernej gymnastike. Zúčastnila sa viacerých majstrovstiev Európy a majstrovstiev sveta (naposledy v roku 2018 v bulharskej Sofii), kde s gráciou reprezentovala našu krajinu. Svojou neúnavnou prácou a vášňou pre gymnastiku sa stala vzorom pre mnoho mladších gymnastiek. Nikdy sa nezastavila, a aj keď čelila novým výzvam, vždy sa snažila ísť dopredu," pokračuje federácia.

Jana Duchnovská
Zobraziť galériu (3)
Jana Duchnovská  (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

Založila vlastný gymnastický klub

Janka založila vlastný gymnastický klub v Košiciach, kde trénovala deti, ktoré mali rovnakú vášeň pre gymnastiku ako ona. Jej prístup a oddanosť pomohli mnohým mladým športovcom nájsť svoju cestu a dosiahnuť svoje sny. "Jankin príbeh je príkladom toho, že tvrdá práca, vytrvalosť a láska k tomu, čo robíte, môžu viesť k veľkým úspechom a inšpirovať druhých. Ovplyvňujúc a motivujúc novú generáciu gymnastiek v klube, jej odkaz pre všetky gymnastky, aby sa nebáli nasledovať svoje sny a prekonávať prekážky. Janka zostane navždy s nami v podobe nádhernej práce v podobe zostáv a hudby a nezabudnuteľnej energie," dodáva na záver federácia.

S veľkým zármutkom prijal správu o úmrtí aj samotný klub, ktorý založila. "Radi by sme zachovali jej odkaz a pokračovali v jej diele. Spoločne s kolektívom GK GAJA KOŠICE a rodinou budeme organizovať aktivity, ktoré mala Janka rozbehnuté a plánované. Denný tábor, sústredenie, nábor – všetko už organizujeme a potvrdzujeme," píše na sociálnej sieti. Ľudí zároveň vyzval, aby namiesto kytíc a vencov prispeli na chod klubu, aby mohli pokračovať v práci, v ktorej Janka začala.

 

Vážení rodičia, športoví priatelia, S veľkým zármutkom sme prijali správu o Jankinej smrti. Radi by sme zachovali jej...

Posted by GK GAJA Košice on Tuesday, July 23, 2024

"Je mi nesmierne ľúto, čo sa stalo. Strata Janky v takom mladom veku je obrovská tragédia. Nech jej vášeň a láska ku gymnastike budú inšpiráciou pre všetkých členov klubu a jej pamiatka zostane navždy živá v každom pohybe, ktorý v jej klube urobia. Úprimnú sústrasť celej rodine, priateľom a všetkým, ktorí Janku poznali," smúti jej známa.

Posledná rolúčka s Jankou sa uskutoční v utorok (30. 7.) o 10.00 h na v obradnej sieni AVE na Verejnom cintoríne v Košiciach. Príčinu smrti nezverejnili, no podľa informácií portálu košice.zoznam.sk prišla mladá gymnastka o život pri tragickej dopravnej nehode.

Viac o téme: GymnastkaJana Duchnovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu