Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

O TÚTO profesiu je u nás veľký záujem: Mesačne si vedia zarobiť vyše 1200 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Dopyt po čašníkoch je tento rok druhý najvyšší zo všetkých inzerátov na portáli Profesia.sk. Vysoký záujem o túto prácu bol aj zo strany uchádzačov, na jednu pracovnú ponuku zareagovalo v priemere 31 ľudí. Mesačne si vedia čašníci a čašníčky na Slovensku zarobiť viac ako 1200 eur vrátane odmien či 13. platu. Vyplýva to z aktuálnych údajov Alma Career, ktorá prevádzkuje pracovný portál Profesia.sk a z údajov portálu Platy.sk.

"Hoci na tejto pozícii častejšie pracujú ženy, aj tak zarábajú menej. Ich priemerný celkový mesačný zárobok je 1125 eur, mužskí kolegovia majú v priemere o 200 eur viac," uviedla PR manažérka Alma Career Ľubica Melcerová. Naopak, len minimálne rozdiely sú medzi zárobkami v krajských mestách a mimo nich. Priemerný mesačný zárobok čašníkov a čašníčok je v krajských mestách len o 30 eur vyšší.

archívne video

Ministerstvo vnútra a MIRRI budú spolupracovať, cieľom je zlepšiť služby pre občanov (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zároveň dodala, že za platmi čašníkov v susednom Česku nezaostávame takmer vôbec, v priemere si tam čašníci vedia zarobiť mesačne okolo 1244 eur, čo je len o 20 eur viac ako na Slovensku. Nižšie mzdy majú v Maďarsku, kde zarobia čašníci a čašníčky okolo 1170 eur. Najlepšie sú na tom v Slovinsku, kde majú ľudia v priemere na tejto pozícii 1600 eur na mesiac.

"Sú však aj krajiny, kde priemerný celkový mesačný príjem čašníkov nedosiahne ani tisícku. V Litve v priemere zarobia 930 eur, v Lotyšsku 890 eur a v Macedónsku dokonca len 680 eur," priblížila Melcerová. Zamestnávatelia podľa nej lákajú čašníkov a čašníčky v inzerátoch najčastejšie na benefity, ako sú práca v stabilnej spoločnosti, kariérny rast, príspevok na bývanie alebo jeho zabezpečenie či príspevok na šport a nápoje zadarmo. Zamestnanecké zľavy, mimoriadne bonusy a odmeny ponúka iba 11 % z nich. Najmenej preferovaným benefitom od zamestnávateľov sú stravné lístky.

V prípade kariérneho rastu ide prevažne o pozície manažérov reštaurácie, prípadne samotného hotela či prevádzky. Melcerová spresnila, že mnohí ľudia sa rozhodnú z pozície čašníka alebo čašníčky presunúť aj do sektoru obchodu alebo do administratívy.

Viac o téme: ČašníkZáujemProfesia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu