Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Majetkové priznania funkcionárov za rok 2023 majú zverejniť na jeseň

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Majetkové priznania verejných funkcionárov za rok 2023 sa majú zverejniť na jeseň. Oznámenia mali podať Výboru Národnej rady (NR) SR pre nezlučiteľnosť funkcií do 30. apríla. V súčasnosti výbor rieši viac ako 1500 majetkových priznaní, keďže sa rozšíril počet osôb povinných podávať majetkové priznanie. Uviedla predsedníčka výboru Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

"V zmysle ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov, majetkové priznania musia obsahovať súpis hnuteľného a nehnuteľného majetku verejného funkcionára, majetkové práva, ako aj jeho záväzky aj pohľadávky," ozrejmila Remišová.

archívne video

Tlačová konferencia z úradu vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cieľom podávania majetkových priznaní je podľa šéfky výboru kontrola zo strany verejnosti, či sa politik alebo verejný funkcionár, ktorý zastáva vysoké štátne funkcie, neobohacuje na úkor občanov a či jeho výdavky zodpovedajú jeho príjmom z funkcie.

Najčastejšie problémy

Najčastejšími problémami, ktoré výbor pre nezlučiteľnosť funkcií rieši, sú oneskorené podania alebo nepodanie majetkových priznaní, ale aj neúplné podanie majetkového priznania. Majetkové priznanie za rok 2023 nepodalo vôbec 70 verejných funkcionárov a 21 podalo majetkové priznanie oneskorene. Výbor voči nim začal konanie.

Povinnosť podať oznámenie o majetkových pomeroch sa podľa zákona týka prezidenta SR, poslancov NR SR, členov vlády, štátnych tajomníkov, vedúcich ústredných orgánov štátnej správy, sudcov Ústavného súdu SR, predsedu a podpredsedov Najvyššieho súdu SR, členov Súdnej rady SR, generálneho prokurátora či verejného ochrancu práv. Rovnakú povinnosť majú napríklad aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR, riaditeľ Slovenskej informačnej služby, rektori verejných vysokých škôl či šéfovia Železníc Slovenskej republiky. Podať ho musia aj verejní funkcionári, ktorých do funkcie nominoval štát alebo právnická osoba so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu.

Viac o téme: FunkcionáriMajetkyVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu