Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

FOTO Billa sťahuje z predaja nebezpečnú potravinu! Zistili v nej patogénnu baktériu

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Milan Illík)

BRATISLAVA - Na slovenskom trhu sa predávala potravina, ktorá predstavuje pre ľudské zdravie nebezpečenstvo. Tentoraz ide o údené lososové filety, v ktorých hygienici zistili nebezpečnú patogénnu baktériu spôsobujúcu vážne ochorenia.

V rámci úradnej kontroly potravín vykonala Regionálna veterinárna a potravinová správa Žiar nad Hronom odber vzorky výrobku v prevádzke Billa v Žarnovici. Išlo o Údené lososové filety - plátky vákuovo balené 100 g, so šaržou D081524Y215, s dátumom spotreby do 1. 7. 2024. Krajinou pôvodu filet bola Litva, výrobca UAB Vičiunai ir partneriai, Birutés g. 48, 90112 Plunge, Litva.

FOTO Billa sťahuje z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Potravinári vo vyšetrovanej vzorke zistili prítomnosť nebezpečnej baktérie Listerie monocytogenes. "Predmetný výrobok bol dodaný cez Českú republiku v množstve 31 000 kg. Výrobok je už po dátume spotreby, nenachádza sa na trhu," informuje Štátna veterinárna a potravinová správa na svojom webe.

FOTO Billa sťahuje z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Čo je Listeria monocytogenes

Ako informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, Listeria monocytogenes je pre človeka patogénna. V prírode je značne rozšírená; nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách. Tejto baktérii sa dobre darí pri teplotách 1 až 40 °C, pričom najlepšie podmienky pre svoj rast má pri teplotách 30 až 37 °C, pH 6-9, aw 0,92. Hygienici dodávajú, že zdrojom nákazy pre človeka sú hlavne zvieratá, svalové mäso, klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údené lososy, vákuovo balené filety z lososov; pre zvieratá nesprávne fermentovaná siláž. Takisto môže byť zdrojom nákazy čerstvá zelenina (zeler, paradajky, šalát), ktorá bola prihnojovaná čerstvým hnojom.

FOTO Billa sťahuje z
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

"Listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie, ktoré nazývame listerióza. Na človeka sa prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, najmä pri ošetrovaní, pri pôrodoch. Vstupnou bránou je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Inkubačný čas je 1-4 týždne. Pri vrodenej forme ide o intrauterinnú infekciu, ktorá sa prejavuje potratom, predčasným pôrodom, pôrodom mŕtveho plodu alebo exitom novorodenca," popisuje ÚVZ SR s tým, že príčinou je rozsev miliárnych nekróz najmä v pečeni, nadobličkách, pľúcach a slezine.

Dodáva, že získaná Listeria monocytogenes sa nemusí klinicky prejaviť. Pri požití kontaminovanej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu, so zväčšenou slezinou, výražkami a leukopéniou. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť ako ťažká hnisavá meningoencefalitída alebo ako nekrotická angína so zdurením podčeľustných uzlín pripominajúcu infekčnú mononukleózu. Pri všetkých prejavoch choroby je rozhodujúci imunitný stav a vek človeka. Najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženým imunitným systémom.

Viac o téme: LososŠtátna veterinárna a potravinová správaFilety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu