Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

PS kritizuje plánovaný vznik pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslankyňa Národnej rady SR z opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Ingrid Kosová kritizuje plánovaný vznik pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy v okrese Kežmarok. Ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD) odporúča, aby hľadal prijateľné a efektívne riešenia, ktoré vedú k desegregácii.

"Napriek tomu, že minister deklaruje, že vôbec nejde o desegregačné opatrenie, tak memorandum hovorí presný opak. Z nášho pohľadu je celá táto iniciatíva skôr snahou o legitimizáciu segregácie," priblížila. Vznik rómskej národnostnej školy vníma tiež ako prostriedok k tomu, ako sa vyhnúť pokute od Európskej únie za porušovanie rasovej smernice. "Zmena tejto segregovanej školy na národnostnú, ktorá podľa memoranda bude v súlade s princípmi desegregácie, zároveň aj umožní samospráve, aby mohla stavať školu v tesnej blízkosti osady," podotkla. Vznik školy podľa nej neobstojí ani z právneho hľadiska a ani u Európskej komisie. Zriadenie národnostnej školy musí podľa Kosovej spĺňať viacero podmienok.

Okrem iného musí vychádzať zo želania rodičov a menšiny. Rodič musí mať tiež možnosť výberu školy. Poukázala tiež na to, že kvalita vzdelávania v segregovaných školách je neporovnateľne nižšia ako v integrovaných školách. "Namiesto experimentovania s rómskymi deťmi teda odporúčame ministrovi školstva, aby hľadal naozaj prijateľné a efektívne riešenia, ktoré vedú k desegregácii," zdôraznila. Vytvorenie pilotnej rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy má byť výsledkom spolupráce Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR, obce Rakúsy, Prešovskej univerzity v Prešove a Asociácie škôl s vyučovaním rómskeho jazyka. Rezort školstva podpísal so spomenutými účastníkmi memorandum. Projekt podľa ministerstva predstavuje významný krok k podpore skvalitnenia rómskeho národnostného školstva na Slovensku.

Viac o téme: RakúsyProgresívne SlovenskoRómska národnostná škola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu