Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

AKTUÁLNE Nebezpečné búrky sú už na Slovensku! FOTO skazy: V meste vyhlásili MIMORIADNU situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Slovensko opäť zasiahnu intenzívne búrky, ktoré sa k nám ženú z Maďarska. Na našom území udrú v takej sile, že môžu byť potenciálne nebezpečné. Tu si treba dávať obzvlášť pozor.

Aktualizované 15:26 V dôsledku silných búrok, ktoré sa prehnali okresom Vranov nad Topľou je v teréne aj polícia. "Doposiaľ evidujeme 6 poškodených striech na domoch, viacero popadaných stromov a 3 poškodené motorové vozidlá. Doposiaľ neevidujeme následky na živote a zdraví. Silná búrka si vyžiadala nasadenie viacerých zložiek. Prejazdnosť ciest je momentálne zabezpečená. Na odstraňovaní následkov búrky sa intenzívne pracuje," poznamenali na sociálnej sieti.

Aktualizované 15:12 Silná búrka zničila aj miestnu kaviareň.

Aktualizované 14:43 Vo Vranove nad Topľou vyhlásili v utorok mimoriadnu situáciu z dôvodu prívalového dažďa a veternej smršte. Samospráva o tom informuje na svojej stránke. "Na území mesta Vranov nad Topľou došlo k poškodeniu a strhnutiu striech z obydlí a prevráteniu stromov," uviedlo mesto s tým, že prebiehajú záchranné práce.

 

Vranov nad Topľou a okolie 😕

Posted by Strážske a okolie on Tuesday, July 16, 2024

Ako uviedla Eva Fedorňáková z tlačového odboru mestského úradu, najväčšie škody počasie napáchalo v severnej časti mesta, časti Čemerné a centre, škody sú aj v časti Dubník a na Sídlisku II. "Okrem prevrátených stromov zatiaľ mesto na svojom majetku neeviduje väčšie škody," doplnila.

 

Sídlisko II. Vranov nad Topľou

Posted by Ľubica Babjaková on Tuesday, July 16, 2024

Aktualizované 13:46 Silný lejak sa spustil aj v Liptovskom Hrádku. "Práve sa spustil lejak... ešte dobre, že neboli ľadové krúpy...," poznamenal jeden z čitateľov.

Aktualizované 13:39 Búrky máme aktuálne v južnej časti Stredného Slovenska a v okolí Ždiaru.

 

🕒13:30 🗓16.7.2024 ❗️⛈️Búrky máme aktuálne v južnej časti Stredného Slovenska a v okolí Ždiaru⛈️❗️ 📸SHMÚ ⚡️Padawan

Posted by Severe Weather Slovakia o.z. on Tuesday, July 16, 2024

Aktualizované 13:27 Blesky sú už viedieť aj na Štrbskom Plese.

Aktualizované 13:22 Profesionálni a dobrovoľní hasiči v utorok od obedňajších hodín zasahujú na viacerých miestach v Prešovskom kraji. V súvislosti s búrkovou činnosťou pomáhajú v okrese Vranov nad Topľou, Humenné a Bardejov. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová. "Pomoc hasičov je potrebná najmä pri odstraňovaní a zabezpečení strhnutých a poškodených striech a odstraňovaní popadaných stromov," doplnila.

Aktualizované 12:45 Silné búrky už dorazili na Slovensko. Vo Vranove sa strhol tak silný dážď, že vodiči nevidia na meter.

Na Slovensko sa aktuálne ženú intenzívne búrky z Maďarska, ktoré podľa portálu imeteo.sk udrú v plnej sile a môžu byť nebezpečné. Zhluk búrok práve prekračuje slovensko-maďarské hranice a podľa iradaru Slovenského hydrometeorologického ústavu už zasiahli juh Slovenska. Búrky sa očakávajú aj na východe Slovenska.

Vzhľadom na teplotu vzduchu hrozí, že jednotlivé búrkové jedrá budú narastať. Hrozí silnejší vietor, krúpy či prívalový dážď. Obzvlášť pozor si treba dávať na horách.

AKTUÁLNE Nebezpečné búrky sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

V niektorých okresoch zvýšili výstrahu pred búrkami

V niektorých okresoch zvýšili meteorológovia výstrahu pred búrkami na druhý stupeň z troch. Výstrahy platia od 11.00 h, respektíve 12.00 h do polnoci. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa platí pre takmer celý Banskobystrický kraj, okresy Gelnica, Košice mesto, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves, Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Námestovo, Ružomberok a Tvrdošín. "Je malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút s nárazmi vetra 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami," priblížili meteorológovia.

AKTUÁLNE Nebezpečné búrky sú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vydali tiež výstrahu prvého stupňa pre zvyšné okresy Banskobystrického, Košického, Žilinského a Prešovského kraja a tiež pre takmer celý Trenčiansky a Nitriansky kraj. Platia tiež výstrahy pred vysokými teplotami od 12.00 do 19.00 h.

Viac o téme: PočasieBúrkaSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu