Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Pavel a Pellegrini chystajú od budúceho roka spoločné prednášky na univerzitách

Peter Pellegrini a Petr Pavel
Peter Pellegrini a Petr Pavel (Zdroj: TASR/Kancelária NR SR)

PRAHA - Prezidenti ČR a SR Petr Pavel a Peter Pellegrini chystajú od budúceho roka spoločné prednášky na českých a slovenských univerzitách. Cieľom je ukázať mladým ľuďom dôležitosť nadštandardného vzťahu Česka a Slovenska. Povedal to riaditeľ zahraničného odboru Kancelárie prezidenta republiky (KPR) v ČR Jaroslav Zajíček.

Myšlienka spoločných prednášok a debát podľa neho vznikla počas Pellegriniho návštevy v ČR na konci júna. "Keď spolu páni prezidenti hovorili o tom, akým spôsobom by mohla prebiehať interakcia aj na ich úrovni, ktorá by mala zároveň vplyv na mladých a do budúcnosti, vykryštalizoval z toho nápad, že by sme mohli zorganizovať spoločnú prednášku na jednej aj druhej strane hranice," priblížil plány Zajíček.

archívne video

Prezident SR Peter Pellegrini vymenoval nových profesorov vysokých škôl (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

S mladými ľuďmi chcú hovoriť o budúcnosti, súčasných výzvach a možnej ďalšej spolupráci. "Investovať do toho, že tie vzťahy nie sú samozrejmé a že si musíme otvorene na oboch hraniciach pomenovávať, čo je v hre a ako je dôležitý náš nadštandardný vzťah. Nie všetci, predovšetkým mladí, to tak musia cítiť, pretože si neprežili to, čo my," vysvetlil šéf zahraničného odboru KPR.

Prezidenti by s prednáškami mali začať budúci rok. Detaily by si podľa neho mohli dohodnúť na najbližších stretnutiach. Budúci týždeň budú obaja na pracovnej ceste v Spojených štátoch a krátko nato sa stretnú na summite Vyšehradskej štvorky v Poľsku. Na ktoré univerzity prezidenti zamieria, Zajíček nespresnil. Nejaké podľa neho do užšieho výberu zvolí jedna aj druhá strana. Nie je tiež zatiaľ jasné, koľko prednášok spolu hlavy štátov absolvujú.

Ako podotkol diplomat z Veľvyslanectva SR v Prahe Matúš Dávid, bude to len jedna zo spoločných aktivít, ktorými chcú prezidenti pracovať na udržaní nadštandardných slovensko-českých vzťahov. V prípade mladých je to aj podľa veľvyslanectva obzvlášť dôležité, pretože táto generácia už nežije sentimentom zo spoločného štátu.

Viac o téme: ČeskoSlovenskoPeter PellegriniPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu