Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Pandemická skupina má o zdravotných predpisoch rokovať opäť v auguste, avizovala Dolinková

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - K aktualizovaným medzinárodným zdravotným predpisom, od prijatia ktorých sa SR verbálne disasociovala, sa má medzirezortná pandemická skupina stretnúť opäť v auguste. Avizovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po stredajšom (10. 7.) rokovaní vlády.

"Čakáme teraz, pokiaľ nám prídu komplexné znenia medzinárodných zdravotníckych predpisov a na základe toho bude opätovne zvolaná rozšírená pracovná skupina," povedala. Slovenská republika sa na júnovom stretnutí členských krajín WHO v Ženeve verbálne disasociovala, teda dištancovala od prijatia balíka revidovaných článkov Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR).

archívne video

Ministerka zdravotníctva neprišla vysvetliť postoj Slovenska pri nových stanovách WHO (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Postoj SR kritizovali viaceré zdravotnícke a pacientske organizácie aj opozícia. Splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár krok odôvodnil tým, že nové predpisy uprednostňujú záujmy farmaceutického priemyslu. Namietal aj neprimerané zásahy do ľudských práv a základných slobôd či do zvrchovanosti suverénnych členských štátov.

Viac o téme: PandémiaMinisterstvo zdravotníctvaSkupinaZuzana DolinkováIHR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu