Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V súvislosti s bagrovaním pod Krásnohorskou jaskyňou obvinili jednu osobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Polícia obvinila jednu osobu v súvislosti s bagrovaním v prameni pod Krásnohorskou jaskyňou v Rožňavskom okrese. Vznikla tam škoda za viac ako 620 miliónov eur. Potvrdila to Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru (PZ). Upozornil na to portál tvnoviny.sk.

Vyšetrovateľ oddelenia Košice odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality Národnej centrály osobitných druhov kriminality obvinil osobu pre zločin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. "Odhaleným protiprávnym konaním bola spôsobená ekologická ujma vyčíslená na viac ako 620 miliónov eur, najmä usmrtením minimálne 1,5 milióna jedincov tam žijúceho chráneného živočícha sadlerianky panónskej nepovolenou činnosťou v júni 2023 v prameni pod Krásnohorskou jaskyňou," priblížila Hrabovská.

archívne video

Policajná naháňačka na Kysuciach: Muž unikal policajtom (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Vlani sa v médiách objavili informácie o zničení penovcových kaskád pri Krásnohorskej jaskyni vytvorené vyvieračkou Buzgó. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) tvrdil, že pri oprave merného objektu prameňa ich ťažkými mechanizmami nepoškodili.

Odstránila sa vtedy stará merná stanica v správe SHMÚ, ktorej súčasťou boli aj drevené hrádzky pokryté nánosom a machom. Penovcové jazierka a kaskády sa podľa SHMÚ nachádzali približne 30 metrov od merného objektu prameňa z roku 1958, ktorý hydrometeorológovia rekonštruovali.

Viac o téme: KaskádyPolícia Obvinenie Krásnohorská jaskyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu