Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Fico telefonoval s premiérom Ukrajiny: Riešili citlivú tému! Na Slovensko chce priviesť tých najzraniteľnejších

(Zdroj: Úrad Vlády SR)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico v dnešnom telefonickom rozhovore s predsedom vlády Ukrajiny Denysom Šmyhaľom opätovne potvrdil ponuku slovenskej vlády hospitalizovať na Slovensku detských onkologických pacientov z Kyjeva. Predsedovia vlád sa dohodli, že technický prevoz a následnú hospitalizáciu zabezpečia ministri zdravotníctva.

archívne video

Premiér Ukrajiny Denys Šmyhaľ ocenil dobré susedské vzťahy (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Predseda vlády SR Robert Fico poďakoval Denysovi Šmyhaľovi za prejavy podpory, ktoré od ukrajinského premiéra opakovane obdržal po atentáte na jeho osobu. Premiéri sa ďalej dohodli, že vlády si v krátkom čase vymenia hodnotenie plnenia záväzkov prijatých na spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády v Michalovciach a začnú prípravu ďalšieho spoločného rokovania vlád.

Ukrajinský premiér pozval slovenskú vládu na rokovanie na území Ukrajiny, pričom ako predbežný termín bola určená druhá polovica septembra alebo začiatok októbra 2024. Premiéri sa zhodli, že spoločné rokovanie vlád bude výbornou príležitosťou na otvorený a férový dialóg o celom okruhu otázok.

​Fico zároveň zablahoželal Ukrajine k otvoreniu rokovaní o vstupe Ukrajiny do EÚ, ktorý slovenská vláda plne podporuje. Slovenská vláda je pripravená poskytnúť ukrajinskej vláde technickú pomoc pri týchto negociáciách.

Pondelkové útoky na Ukrajine si vyžiadali 37 obetí

Pondelkové ruské útoky na ukrajinské hlavné mesto Kyjev si vyžiadali najmenej 27 obetí a 117 zranených. Ukrajina celkovo hlási najmenej 37 úmrtí a 170 zranených v krajine. Jeden z náletov zasiahol aj detskú nemocnicu v hlavnom meste.  

Ukrajina označila útok na nemocnicu za cielený, pretože videozáznam zachytáva riadenú strelu, ako sa blíži k budove. Rusko však tvrdí, že náraz bol spôsobený chybným použitím ukrajinskej strely zo systému protivzdušnej obrany. Podrobnosti však neposkytlo. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov znovu tvrdil, že Rusko na civilné ciele neútočí, píše Reuters.

Viac o téme: Robert FicoUkrajinaDenys Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu