Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Z neumytých lesných plodov vám hrozí TOTO nebezpečné ochorenie: Neliečenie spôsobuje istú smrť!

(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Dovolenková sezóna a prázdniny láka ľudí nielen k moru, ale aj do hôr. Pri túre alebo prechádzke tak mnoho turistov podľahne aj osviežujúcej pochúťke v podobe lesných plodov, ako sú lesné jahody alebo čučoriedky. Odborníci ale varujú, že práve toto rozhodnutie vám môže spôsobiť nemalé problémy, ba dokonca aj smrť.

Neumyté lesné plody môžu u človeka vyvolať mimoriadne vážne a vzácne ochorenie, na ktoré poukázal aj radiolog_z_mordoru na sociálnej sieti. Zverejnil vzácny prípad iba 25-ročnej pacientky, ktorá po zjedení neumytých lesných plodov trpí ochorením alveolárnej echinokokózy.

Slovenská škola v Bruseli sa teší už na siedmy rok aktivít s deťmi Slovákov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Ochorenie sa na prvý pohľad javí ako nádor

Infekcia spôsobená parazitom, líščou pásomnicou sa zväčša nachádza v truse týchto zvierat. A hoci sa na prvý pohľad zdalo, že prípad 25-ročnej ženy a vyšetrenie MR tomografom popisovalo pravdepodobný cholangiokarcinóm na pečeni, lekár opísal ako sa ochorenie v tele človeka správa a prečo môže pripomínať rakovinu. „Vyzerá ako nádor, dokonca sa aj môže správať ako nádor,“ opisuje. Ochorenie môže vytvárať dokonca aj metastázy, ale tie nie sú v skutočnosti zhubné.

Náročná diagnostika aj pre skúsených lekárov

Diagnostika býva ale náročná aj pre skúsených lekárov. Podľa parazitologičky Alice Kočišovej z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach existujú dva druhy tohto špecifického ochorenia. Spôsobené pásomnicou líščou alebo pásomnicou, ktoré prenášajú psy. „V oboch prípadoch ide o drobné, 2 až 3 milimetre dlhé pásomnice, ktoré žijú v tenkom čreve voľne žijúcich mäsožravcov,“ dodala pre tvnoviny.sk. Najviac prípadov bolo zaznamenaných v severovýchodnej časti Slovenska, kde bolo infikovaných takmer 60 percent líšok.

Prvé príznaky sa môžu objaviť až po niekoľkých rokoch

Tieto parazity sú schopné sa prichytiť na drobné lesné ovocie, ako sú jahody, čučoriedky, huby ale aj liečivé bylinky a prežiť tak dlhé mesiace až rok, dodala. Opatrní by mali byť turisti aj pri infikovanej vode, neumytej zelenine, prípadne pri práci s pôdou. Ako aj pri iných ochoreniach, aj v tomto prípade je najdôležitejšia hygiena. Ochorenie je o to nebezpečnejšie, že prvé príznaky sa môžu prejaviť až po niekoľkých rokoch, vytvárať v tele cysty a poškodenie vnútorných orgánov. K mesiacu júl zaznamenal Úrad verejného zdravotníctva na Slovensku už 9 prípadov tohto špecifického ochorenia.

Viac o téme: OchorenieLesné plodyPásomnicaPásomnica líščia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu