Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Príchod Cyrila a Metoda na naše územie zadefinoval náš vývoj, tvrdí Šimkovičová

Martina Šimkovičová
Martina Šimkovičová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Príchod svätých Cyrila a Metoda na naše územie je udalosťou, ktorá nás svojim spôsobom určila a zadefinovala náš vývoj ako národa. Uviedla to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS). V piatok sa na hrade Devín v Bratislave zúčastnila celonárodných osláv 1161. výročia príchodu svätých Cyrila a Metoda na naše územie.

"Na rozdiel od niektorých verejne činných osôb si nemyslím, že táto časť našej histórie je prežitkom. Naopak, myslím si, že príchod svätých Cyrila a Metoda na naše územie je udalosťou, ktorá nás svojim spôsobom určila a zadefinovala náš vývoj ako národa. Uvedomenie si, odkiaľ prichádzame, odkiaľ sú naše korene, naša identita je potrebné vnímať ako národné a univerzálne hodnoty," skonštatovala ministerka.

video

Príchody politikov a známych osobností na hrad Devín pri príležitosti 1161. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na podujatí na Devíne sa zúčastnili najvyšší ústavní činitelia a aj predstavitelia verejného života. V rámci programu odzneli skladby či diela slovenských autorov v podaní umelcov zo Slovenska. S príhovorom vystúpil aj prezident SR Peter Pellegrini, podpredseda parlamentu poverený jeho vedením Peter Žiga (Hlas-SD) a prvýkrát od atentátu verejne vystúpil aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

Viac o téme: VýročieVývojPríchodMartina ŠimkovičováCyril a Metod
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu