Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Veľa ciest na Slovensku je v nevyhovujúcom a havarijnom stave!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA- Približne 353 kilometrov ciest II. a III. triedy vo vlastníctve Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave. Na základe vypracovanej analýzy o stave ciest II. a III. triedy vo vlastníctve ŽSK o tom informovala na pondelkovom rokovaní krajského zastupiteľstva riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová.

Analýzu vypracoval odbor dopravy Úradu ŽSK na základe pravidelných prehliadok zamestnancami Správy ciest ŽSK po zimnej údržbe. "Stav ciest sa hodnotí piatimi stupňami od veľmi dobrého až po havarijný. Z 314 kilometrov ciest II. triedy je aktuálne v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave takmer 74 kilometrov, z 1100 kilometrov ciest III. triedy je v nevyhovujúcom alebo havarijnom stave viac ako 279 kilometrov," upozornila Tisoňová.

archívne video

Okamihy hrôza na diaľnici D2: V strede cesty sa utrhol kamiónu kontajner (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa jej slov by krajská samospráva na okamžité uvedenie ciest do vyhovujúceho stavu potrebovala investovať minimálne 56 miliónov eur. "Na základe schválenej úpravy rozpočtu v tomto roku ŽSK opraví z vlastných zdrojov takmer 53 kilometrov ciest za 5,4 milióna eur. K tomu treba pripočítať ešte 25 kilometrov ciest, ktoré budú opravené z externých zdrojov a úveru," skonštatovala riaditeľka odboru dopravy ŽSK.

Analýza hodnotila aj stav mostných objektov

ŽSK má vo vlastníctve 791 mostných objektov, ktoré sa hodnotia siedmimi stupňami od bezchybného po havarijný. V zlom stave je 120 mostov a vo veľmi zlom stave 38 mostov.

Viac o téme: OpravaCestyMostyZlý stav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu