Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Najväčšia tragédia Slovenska sa zopakovala? Vlak autobus tlačil niekoľko metrov: 12 ľudí zahynulo

Nehoda v Polomke
Nehoda v Polomke (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

NOVÉ ZÁMKY - Pri včerajšej tragédii zahynulo 7 nevinných cestujúcich. Nejde pritom o prvú hrôzostrašnú zrážku vlaku s autobusom. V roku 2009 pri fatálnej nehode na železničnom priecestí zahynulo 12 ľudí.

Slovensko zasiahla tragická zrážka vlaku s autobusom, pri ktorej včera zahynulo 7 ľudí. Nejde pritom o prvú fatálnu nehodu autobusu, ktorú naša krajina zažila. K podobnému nešťastiu došlo aj 21. februára v roku 2009, kedy pri obci Polomka v okrese Brezno zahynulo po brutálnej zrážke vlaku s autobusom 12 ľudí.

Nehoda za Novými Zámkami, smer Štúrovo: Horí vlak (Zdroj: Facebook/Katarína Molnárová Perlacosmetic)

Nehoda sa stala na železničnom priecestí v Polomke na trati Červená Skala - Banská Bystrica. Počas prechádzania autobusu cez železničnú trať narazil vlak do jeho ľavej strednej časti, pričom došlo k jeho prevráteniu a vykoľajeniu motorového vozňa. Vlak autobus tlačil dlhých 26 metrov až do zastavenia. 

Galéria: Tragická zrážka vlaku s autobusom z roku 2009 v obci Polomka

Pri tejto obrovskej tragédii zahynulo 12 ľudí, šesť ľudí utrpelo ťažké zranenia a ďalších 19 ľudí ľahké zranenia. V autobus sa v čase nešťastia nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou a okolia, ktorí smerovali na lyžovačku. O mesiac neskôr na železničnom priecestí sprevádzkovali nové signalizačné zariadenie a ešte v tom roku obetiam postavili pamätník.

Vodiča autobusu Jána M. v roku 2011 odsúdili na trest odňatia slobody na 8,5 roka s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho dostal trest zákaz činnosti viesť motorové vozidlo po dobu štyroch rokov. Obhajca obžalovaného podal odvolanie, ktoré v roku 2012 Krajský súd v Banskej Bystrici zamietol. Podľa obžaloby Ján M. vošiel na železničné priecestie bez toho, aby sa presvedčil či ide vlak. Ten malo byť počuť aj vidieť.

Viac o téme: TragédiaVlakZrážkaPolomkaAutobus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu