Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Zmena fungovania Audiovizuálneho fondu je ďalším krokom do minulosti, tvrdí SaS

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zmena fungovania Audiovizuálneho fondu (AVF) je ďalším krokom do minulosti. Tvrdí to opozičná SaS. Kritizuje koaličnú SNS, ktorá chce cez pozmeňujúci návrh k novele zákona o AVF zmeniť fungovanie podobne, ako sa to stalo v prípade Fondu na podporu umenia. SNS chce podľa SaS ovládnuť všetky nezávislé kultúrne inštitúcie a AVF bude "opäť len politickou bábkou" v rukách ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). SaS preto vyzvala poslancov Národnej rady (NR) SR, aby za túto zmenu nehlasovali.

"Tento návrh z dielne SNS politizuje sektor kultúry a rozdeľovanie financií na podporu kultúry presúva do rúk pár nominantom SNS. Takéto niečo nemôžu naši poslanci podporiť," povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

archívne video

Či sa chystám zákon o STVR podpísať, je predčasné povedať, tvrdí Peter Pellegrini (Zdroj: TASR/František Iván)

Podľa SaS je cieľom ovládnuť správny orgán, radu Audiovizuálneho fondu, a to tak, že piatich z jej 13 členov bude priamo menovať šéfka rezortu kultúry. "Tá môže menovať v podstate kohokoľvek, pričom dvaja jej nominanti môžu byť zamestnancami ministerstva kultúry. Zjednodušená bude rovnako možnosť odvolať riaditeľa fondu, to bude robiť novozvolená rada," vysvetlil s tým, že rovnaký prístup predkladateľ zvolil aj v prípade dozornej rady, do ktorej bude po novom väčšinu členov menovať rezort kultúry.

Prideľovanie všetkých finančných prostriedkov bude podľa SaS plne v rukách správneho orgánu a riaditeľ a odborné komisie, ktoré vo fonde aktuálne fungujú, budú mať len poradný hlas. Zhorší sa tak podľa strany transparentnosť rozhodovania rady. O novele zákona o AVF by mali poslanci hlasovať vo štvrtok.

Viac o téme: NR SRSaSAudiovizuálny fond
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu