Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Odborníci pred rezortom školstva poukázali na návrhy zlepšenia duševného zdravia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Odborníci na duševné zdravie a školstvo v utorok pred budovou ministerstva školstva odovzdali šéfovi rezortu Tomášovi Druckerovi (Hlas-SD) podnety, ktoré je potrebné riešiť na zlepšenie duševného zdravia. Spísali ich aj na loptičky a prenechali mu ich. Symbolicky tak apelovali na ministerstvo, aby medzi jeho vecnými sekciami a odborníkmi z praxe prebiehala konštruktívna a spolupracujúca komunikácia. Minister školstva poukázal na to, že v pracovných tímoch na rezorte sú aj odborníci z organizácií, ktoré stretnutie iniciovali.

"Potrebujeme sa nejakým spôsobom zjednotiť pre zmeny, ktoré si školstvo vyžaduje, a zmeny sa dajú robiť len vtedy, keď budeme o nich debatovať a diskutovať," podotkol Drucker. Na niektorých predložených podnetoch sa podľa neho už pracuje a nedajú sa doručiť "za deň". Jednotlivcov z terénu vníma ako odborníkov, ktorí vidia konkrétne problémy, pričom je podľa neho potrebné jasne pomenovať možné kroky na zlepšenie.

archívne video

Školské systémy v Čechách a na Slovensku sú veľmi podobné, tvrdí Drucker (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Iniciátori poukázali napríklad na potrebu debyrokratizovať procesy, lepšie nastaviť legislatívu, rozšíriť dobré postupy, podporiť budovanie klímy a kultúry škôl či stabilizovať krízové postupy. Rovnako sú za rozširovanie myšlienky ranných kruhov, dobudovanie terapeutistických miestností v poradenských zariadeniach či menej dozorov v školách, ktoré by podľa nich mohli byť nahradené kamerovým systémom alebo nepedagogickým personálom.

Odborníci pred rezortom školstva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Potrebujeme, a to možno ešte naliehavejšie, podporiť dospelých. Ľudské a demokratické podmienky na školách, na pracoviskách, spravodlivé ohodnotenie všetkých zamestnancov vrátane nás odborných," upozornil jeden z iniciátorov Viktor Križo zo Slovenskej komory učiteľov. Spomenul aj potrebu supervízie odborných zamestnancov, kvalitného a bezplatného vzdelávania, ale aj kávovarov v školách pre pracovníkov škôl.

Ako uviedla projektová manažérka duševného zdravia detí a mládeže za Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Lenka Svoradová, kľúčové je čo najviac posilniť prevenciu. Ide o výkon preventívnych programov v školách, ich dostupnosť pre centrá poradenstva a prevencie a takisto kvalitu. "Aby riaditelia vedeli ich kvalitu vyhodnocovať. Ale aj preventívne aktivity a psychosociálnu podporu zo strany učiteliek a učiteľov, ktorá keď bude prítomná, bude konštantná, bude narastať, tak veríme tomu, že zmierni to, s akými závažnými problémami deti prichádzajú a ako veľa ich je," dodala.

Viac o téme: OdborníciZlepšenieDuševné zdravieMinisterstvo školstva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu