Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Koalícia je na nože: SNS blokuje Hlasu dôležitý zákon! Erik Tomáš sa pýta, aký má vládna trojka zmysel

Andrej Danko Zobraziť galériu (2)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško, Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Koalícia je na nože. Počas leta chcela v pokoji a za zatvorenými dverami vyriešiť problémovú otázku týkajúcu sa mena nového predsedu parlamentu. Post síce aktuálne patrí strane Hlas-SD, no po odchode Petra Pellegriniho do Prezidentského paláca má o ňu vážny záujem aj šéf SNS Andrej Danko. Zatiaľ však vo vládnej trojke nevládne ani pokoj a už vôbec sa veci nedejú za zatvorenými dverami. Práve naopak. Hlas-SD najnovšie obviňuje národniarov, že im blokujú prijatie dôležitého zákona.

archívne video

Robert Kaliňák podporuje na post šéfa parlamentu Andreja Danka (Zdroj: Topky/Ján Zemiar )

Na aktuálne fungovanie koalície sa posťažoval minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). V relácii Braňo Závodský Naživo na rádiu Expres uviedol, že SNS blokuje prijatie zákona a minimálnej mzde a to aj napriek tomu, že ide o jeden z bodov Programového vyhlásenia vlády. „S týmto my máme naozaj veľký problém,“ povedal Tomáš a zašiel ešte ďalej. „Musím si položiť otázku, že pokiaľ vládna koalícia nevie zahlasovať za vlastné programové vyhlásenie vlády, tak aký má zmysel?,“ pýta sa. Pripomenul tiež sľuby koalície, že spory si budú na rozdiel od vlády Igora Matoviča riešiť za zatvorenými dverami. „Pevne verím, že sa tam tá diskusia aj vráti,“ odkázal.

Boj o post šéfa parlamentu

Napätie do koalície okrem toho stále vnáša aj nevyriešená otázka šéfa parlamentu. Podľa koaličnej zmluvy patrí post strane Hlas-SD a tá chce do funkcie navrhnúť Richarda Rašiho, ktorý je aktuálne ministrom investícií. SNS na čele s Andrejom Dankom si však na post nárokuje tiež. Argumentujú tým, že zvolením Petra Pellegriniho za prezidenta sa situácia zmenila.

Za SNS sa verbálne postavili viacerí predstavitelia strany Smer-SSD. Urobil tak Robert Fico, Robert Kaliňák a naposledy aj Tibor Gašpar. Hlas-SD však nechce o tom, že by post šéfa parlamentu dostali národniari, ani počuť. Zdôraznil to aj Tomáš. „Z tohto vôbec nemienime ustúpiť, nevidím žiadnu šancu,” odkázal. Prezidentskými voľbami sa podľa jeho slov nijakým spôsobom nezmenili pomery v parlamente a preto nie je dôvod otvárať koaličnú zmluvu. 

 

 

Viac o téme: SporKoalíciaKoaličná zmluvaSNSHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu