Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Juraj Krúpa navrhuje zvolať mimoriadny výbor k situácii v polícii: Minister vnútra ju rozvracia, reaguje Mikulec

Juraj Krúpa Zobraziť galériu (2)
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Krúpa (SaS) navrhuje zvolať mimoriadne zasadnutie parlamentného brannobezpečnostného výboru k situácii v Policajnom zbore. Prizvať chce ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD), policajného prezidenta Ľubomíra Soláka a predstaviteľov policajných odborov.

"Aby sme o tejto situácii mohli diskutovať konečne otvorene. Tak, aby aj poslanci, ktorí sú členmi brannobezpečnostného výboru, mali dostatočné informácie, čo všetko sa tam v pozadí deje, kto zlyháva, prečo zlyháva," načrtol Krúpa na pondelňajšej tlačovej konferencii.

archívne video

Tlačová konferencia Márii Kolíkovej a Juraja Krúpu na tému: Návrhy SaS na zvýšenie bezpečnosti (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odborový zväz policajtov v SR vyzval minulý týždeň vedenie rezortu vnútra, aby riešilo situáciu v Policajnom zbore. Upozornil na zlé podmienky ako napríklad stav policajných budov či staré odevy, ale aj nevyhovujúce platové ohodnotenie. Svoj postoj chcú policajti deklarovať čiernou stužkou na zápästí. K iniciatíve sa pridal aj Nový odborový zväz polície a Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).

Ministerstvo vnútra (MV) SR uviedlo, že absolútnou prioritou pre rezortného šéfa je skvalitniť a vytvoriť konečne dôstojné a adekvátne pracovné podmienky pre všetkých príslušníkov slúžiacich v Policajnom zbore. Poznamenalo však, že roky zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite. Rovnako poukázalo na niektoré realizované či pripravované kroky, ako sú polročné motivačné odmeny, rekonštrukcia policajných staníc či nová koncepcia vozového parku policajtov.

Minister vnútra namiesto riešenia problémov rozvracia políciu, tvrdí Mikulec

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) namiesto riešenia problémov v polícii venuje čas rozvratu policajných štruktúr, prenasledovaniu vyšetrovateľov a ich rodín či rušeniu útvarov na prezídiu. Exminister vnútra a poslanec Národnej rady SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) to uviedol v súvislosti s iniciatívou Odborového zväzu polície v SR, ktorý upozorňuje na zlé podmienky v zbore.

"Vedenie ministerstva vnútra a aj Policajného zboru je vo funkciách už dosť dlho na to, aby sa prestali vyhovárať na druhých a aby konečne začali riešiť problémy policajtov, hasičov, horských záchranárov, okresných úradov a všetkých ďalších zložiek ministerstva vnútra," uviedol Mikulec. Polícia je podľa neho v kritickom stave napriek tomu, že ministerstvo vnútra nemusí čeliť pandémii či energetickej kríze.

Počas bývalej vlády boli podľa Mikulca pripravené opatrenia na stabilizáciu Policajného zboru, nový systém odmeňovania a vzdelávania policajtov. Tvrdí, že s nimi súhlasili aj odbory. "Keby súčasné vedenie rezortu implementovalo nové tarifné nastavenie odmeňovania policajtov, ktoré bolo nachystané, mohli kritickému stavu predísť," podotkol.

Juraj Krúpa navrhuje zvolať
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Odborový zväz polície v SR vyzval minulý týždeň vedenie rezortu vnútra, aby riešilo situáciu v Policajnom zbore. Upozornil na zlé podmienky, ako napríklad stav policajných budov či staré odevy, ale aj nevyhovujúce platové ohodnotenie. Svoj postoj chcú policajti tento týždeň deklarovať čiernou stužkou na zápästí. K iniciatíve sa pridal aj Nový odborový zväz polície a Odborový zväz Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Ministerstvo vnútra SR uviedlo, že absolútnou prioritou pre rezortného šéfa je skvalitniť a vytvoriť konečne dôstojné a adekvátne pracovné podmienky pre všetkých príslušníkov slúžiacich v Policajnom zbore. Poznamenalo však, že roky zanedbávaný stav v polícii sa nedá vyriešiť okamžite. Rovnako poukázalo na niektoré realizované či pripravované kroky, ako sú polročné motivačné odmeny, rekonštrukcia policajných staníc či nová koncepcia vozového parku policajtov.

Viac o téme: Polícia SaSJuraj KrúpaMimoriadny výbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu