Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Šéf RTVS Machaj o novom zákone: Je to čierny deň pre mediálny priestor

 Ľuboš Machaj Zobraziť galériu (2)
Ľuboš Machaj (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Súčasný manažment RTVS rešpektuje schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR), zároveň ho však vníma ako krok proti verejnoprávnosti.

archívne video

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k zmene zákona o RTVS (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Je to čierny deň pre nezávislý verejnoprávny priestor na Slovensku. Je to čierny deň pre mediálny priestor na Slovensku. A je to čierny deň pre občiansku spoločnosť na Slovensku," okomentoval schválenie zákona generálny riaditeľ (GR) RTVS Ľuboš Machaj. Zároveň upozornil na riziká, ktoré predstavuje aplikácia legislatívy v aktuálnej podobe.Poukázal na to, že zákon dostatočným spôsobom nerieši prechodné obdobie, v ktorom bude inštitúcia bez generálneho riaditeľa a kontrolného orgánu Rady STVR, zákon sa podľa neho nezaoberá ani systémovým riešením procesov zmien súvisiacich s prechodom na novú inštitúciu v oblasti administratívy, ekonomického a finančného riadenia.

Šéf RTVS Machaj o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

"Neurčenie presných procesov v rámci zmeny RTVS na STVR v kombinácii s absenciou plnohodnotného vedenia môže viesť k destabilizácii inštitúcie i ohrozeniu výroby," varoval Machaj. Zopakoval tiež svoje výhrady k nejasnosti kompetencií a úloh novovzniknutej Etickej komisie a obavy z možnej cenzúry vysielania.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci NR SR. Prijali k nemu aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov. Za zákon hlasovali všetci zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

Viac o téme: RTVSĽuboš MachajSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu