Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná rada prijala nový zákon

Na snímke prázdne lavice opozičných poslancov počas hlasovania o zákone o STVR. Zobraziť galériu (9)
Na snímke prázdne lavice opozičných poslancov počas hlasovania o zákone o STVR. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

BRATISLAVA - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Prijali k nemu aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov. Za zákon hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila.

archívne video

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Zákon predložilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu. "Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady," vysvetlilo. Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí.

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie. Orgánmi STVR majú byť rada a generálny riaditeľ. Mesačná odmena členov rady aj generálneho riaditeľa sa má navýšiť. Rada má mať tak ako doteraz deväť členov. Bude sa však meniť spôsob jej kreovania. Minister kultúry má po novom nominovať štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich má voliť Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá.

Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR

Funkčné obdobie člena rady má ostať šesťročné. Rada bude mať opäť kompetenciu voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. V prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona ho bude môcť aj odvolať. Funkčné obdobie riaditeľa sa má predĺžiť zo súčasných piatich na šesť rokov.

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Tá má dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie. Členov rady má voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie.

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR, keďže má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. STVR bude mať tiež povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR. Medzi hlavnú činnosť telerozhlasu sa zahrnie aj vysielanie najmenej troch televíznych programových služieb, doteraz bola v zákone uvedená činnosť najmenej dvoch. Medzi hlavné činnosti sa zaradí aj vysielanie programov zameraných na Slovákov žijúcich v zahraničí.

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák )

Zákon stanovuje tiež minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne. Zmenu názvu média rezort kultúry odôvodňuje tým, že súčasný degraduje slovenský národ na región Slovensko. "Namiesto prívlastku 'slovenský', 'slovenská' (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho)," podotkol. V prípade financovania STVR legislatíva rešpektuje aktuálne platný stav - primárnym zdrojom má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP. Nová legislatíva má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. Nová legislatíva má v prípade podpisu prezidentom SR nadobudnúť účinnosť 1. júla.

Milan Majerský
Zobraziť galériu (9)
Milan Majerský  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Vláda sa rozhodla nasilu zrušiť RTVS: Prezidenta vyzývame na vetovanie zákona, uviedlo KDH

Vládna moc sa vo štvrtok rozhodla zrušiť RTVS, nasilu a bez odborného vysvetlenia. V reakcii na schválený zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) to za KDH uviedol jeho poslanec a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko. S hnutím vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby zákon vetoval. "Vláda mala šancu upokojiť spoločnosť a priniesť zmier, namiesto toho nasilu pretláča zákony, ktoré polarizujú spoločnosť, ohrozujú demokraciu a nezávislosť médií na Slovensku," upozornil Hajko. Mieni, že schválený zákon je potvrdením toho, že vládna moc chce ovládnuť všetky inštitúcie, ktoré by ju mohli kritizovať. "KDH vyzýva prezidenta republiky, aby zákon nepodpísal a vrátil ho späť do parlamentu," oznámil v mene hnutia.

AKTUÁLNE Koniec RTVS! Národná
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

PS sa chce pre zákon o STVR obrátiť na Ústavný súd SR

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) avizuje, že zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) napadne na Ústavnom súde SR. Uviedol to jeho líder a podpredseda Národnej rady (NR) SR Michal Šimečka v reakcii na schválenie legislatívy v parlamente. "Parlament vo štvrtok definitívne zrušil slobodné verejnoprávne médiá – RTVS. Od 1. júla ju nahradí poslušná a krotká STVR. Je to hanba vládnej koalície a aj hanba pre Slovensko. My však opakujeme - nás ani slobodné médiá neumlčíte," skonštatoval.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (9)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Záujem občana koalícii pri zákone o STVR nič nehovoril, tvrdí Remišová

Koalícia pri schvaľovaní zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) nekonala v záujme občana. Je o tom presvedčená opozičná poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).  "Môžeme sa tešiť na kanál propagandy, hlúpostí a poklonkovania koalícii," poznamenala v reakcii na schválený zákon a zmeny, ktoré podľa nej prinesie.

Viac o téme: RTVSNRSRZákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu