Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Vzbura v RTVS vrcholí, VIDEO zamestnanci si prelepili ústa páskou: Šimkovičová avizuje prepúšťanie

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR - Michal Svítok, Topky/Ramon Leško, Repro foto FB/Soňa Weissová)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) diskutovať v obmedzenom režime. Koalícia sa dohodla, že diskusia bude skrátená na 12 hodín. O návrhu zákona, ktorý je v druhom čítaní, sa začalo rokovať vo štvrtok po 10.00 h. Poslanci si odsúhlasili, že o návrhu budú hlasovať hneď po prerokovaní. Zamestnanci RTVS proti tomu dlhodobo otvorene protestujú.

Aktualizované 20:37 Vláda a ministerstvo kultúry postupujú pri zabezpečení plurality a verejnoprávnosti ústavným spôsobom. Vyhlásila to ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) na záver diskusie v pléne Národnej rady (NR) SR k návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Ministerka odmietla, že by zákon ohrozoval demokraciu a nesúhlasí s výhradami opozície.

Vzbura v RTVS vrcholí,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Postupuje sa podľa nej v súlade so všetkými parametrami a záväzkami, ktoré vyplývajú z členstva SR v Európskej únii (EÚ). "Ďakujem vám za schválenie zákona, je škoda, že niektorí z vás sa nedokázali na zámery zákona pozerať objektívne," odkázala poslancom. Upozornila na to, že za 14 rokov sa nepodarila finančná konsolidácia telerozhlasu deklarovaná v zákone z roku 2010. Vyhlásila tiež, že zo súčasného telerozhlasu sa vytratil základný atribút verejnoprávnosti, tým aj objektívnosti najmä spravodajských a publicistických relácií.

Aktualizované 18:22 Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ sa nezúčastnia na hlasovaní o novom zákone o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Poslanci sa podľa svojich slov nechcú podieľať na likvidácii RTVS. Informoval o tom hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky. "Ficova vláda s cieľom udržať si moc za každú cenu potrebuje zrušiť objektívne médiá, ktoré pravdivo informujú o nespočetných zlyhaniach tejto vlády organizovaného zločinu. Po vzore Orbána si idú vytvoriť nové, poslušné médiá, ktoré budú o krokoch vlády informovať len v pozitívnom svetle. V tomto im poslanci hnutia Slovensko nebudú asistovať," uviedol predseda poslaneckého klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ Michal Šipoš.

Aktualizované 18:10 Funkčné obdobie generálneho riaditeľa verejnoprávneho telerozhlasu by sa mohlo predĺžiť zo súčasných piatich rokov na šesť rokov. Navrhla to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Ľubica Laššáková (Hlas-SD) v pozmeňujúcom návrhu k zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR). Návrh poslankyňa odôvodnila potrebou zavŕšiť strednodobé projekty riaditeľa do reálnej aplikačnej činnosti v oblasti celkového rozvoja telerozhlasu. "Tento model dĺžky funkčného obdobia generálneho riaditeľa je štandardne aplikovaný v mnohých členských krajinách EBU (Európska vysielacia únia, pozn. TASR), napríklad ORF v Rakúsku, ČT v Českej republike, MTV v Maďarsku a ďalších," uviedla Laššáková.

Aktualizované 17:30 Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) budú poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok preberať až do úplného prerokovania, teda v prípade potreby aj po 20.00 h. Následne budú o návrhu hlasovať. Parlament zmenu odsúhlasil na návrh podpredsedu NR SR Petra Žigu (Hlas-SD). Parlament odsúhlasil, že na budúci týždeň sa na schôdzi nebude hlasovať v utorok (25. 6.) ani v stredu (26. 6.).

Časť zamestnancov RTVS opäť protestuje štrajkom proti chystaným zmenám (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Najbližšie hlasovanie o prerokovaných bodoch bude potom vo štvrtok (27. 6.). Poslanci sa zároveň dohodli, že opakovaná voľba kandidátov na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR sa bude konať na budúci štvrtok o 17.00 h. Na návrh Žigu poslanci zaradili do programu aktuálnej schôdze aj voľbu predsedu Úradu na ochranu osobných údajov. Prerokovať by ju mali v stredu a hlasovať na druhý deň vo štvrtok. Do programu pribudol aj vetovaný zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý ešte prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie. Zákon rieši zjednodušenie postupu pri výrube drevín. O návrhu majú poslanci rokovať 26. júna od 9.00 h. Následne by mali prejsť k druhému čítaniu o novele zákona o krajinnom plánovaní.

Aktualizované 16:54 Z navrhovaného zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by sa malo vypustiť zriadenie etickej komisie. Navrhuje to opozičný poslanec Národnej rady (NR) SR Lukáš Bužo (Slovensko, Za ľudí, KÚ), ktorý predložil pozmeňujúci návrh. V diskusii v pléne NR SR pripomenul, že fungovanie verejnoprávnej televízie a rozhlasu potrebovalo zmeny, no mohli prísť cez novelu už existujúceho zákona. Dodal, že hnutie Slovensko s návrhom zákona nesúhlasí. Okrem vypustenia etickej komisie navrhuje Bužo zmenu v kreovaní rady STVR tak, aby sa každé dva roky menila jedna tretina členov. To podľa neho zabezpečí väčšiu stabilitu rady. Chce takisto vypustiť možnosť znížiť mzdu generálneho riaditeľa. "To, s čím prišla koalícia, je vec, ktorá mení charakter, spôsob verejnoprávnej inštitúcie, ktorá bola v mienke ľudí na dosť vysokej úrovni," povedal. Poslanec si nemyslí, že po prijatí zákona sa zvýši dôvera vo verejnoprávny telerozhlas. Dušan Jarjabek (Smer-SD) mu odkázal, že v RTVS sú aj zamestnanci, ktorí nesúhlasia so štrajkom a majú iný názor na navrhovaný zákon.

Aktualizované 16:29 Slovenská televízia a rozhlas (STVR) by mala vysielať aj programy zamerané na Slovákov žijúcich v zahraničí. Poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Malatinec (Hlas-SD) to navrhuje zaradiť medzi hlavné činnosti inštitúcie. Zmenu chce presadiť cez pozmeňujúci návrh k zákonu o Slovenskej televízie a rozhlase (STVR).

Aktualizované 16:05 Časť zamestnancov RTVS vo štvrtok opäť vstúpila do časovo obmedzeného štrajku. Protestným pochodom spred budovy telerozhlasu k sídlu Národnej rady SR vyjadrili desiatky zamestnancov nesúhlas s chystanými zmenami vo verejnoprávnom médiu.

Aktualizované 13:20 Zákon podľa Jaurovej obsahuje viaceré body, ktoré sú v rozpore s európskou legislatívou. Tvrdí, že návrh je problematický aj z ústavného hľadiska. Poslankyňa namietala aj legislatívny postup. "Bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie novej identickej ibaže úplne podriadenej vláde s cieľom odstrániť súčasného generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo je presne taký zásah do slobody médií, pred akým varuje aj novoprijatá európska legislatíva, s ktorou je táto úprava v príkrom rozpore," dodala. Nesúhlasí s viacerými navrhovanými zmenami, napríklad so spôsobom kreovania rady STVR či zvýšením reklamného objemu. Zároveň skritizovala, že návrh nerieši financovanie verejnoprávnych médií.

Aktualizované 13:10 Zámerom návrhu zákona o STVR nie je reforma zlepšenia verejnoprávnych médií, ale odvolanie súčasného vedenia, ktoré je vládnej koalícii nepohodlné. Skonštatovala to podpredsedníčka parlamentného výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS) v diskusii k legislatíve v pléne NR SR. Myslí si, že je to v rozpore s európskou legislatívou. "Verejnoprávne médiá by mali mať zabezpečenú ochranu pred akýmkoľvek politickým alebo ekonomickým zasahovaním, čo je nevyhnutné na udržanie ich objektivity a nezávislosti," poznamenala s tým, že podľa európskej legislatívy nie je možné ukončovať predčasne funkčné obdobia vedúcich zamestnancov verejnoprávnych médií.

Aktualizované 12:30 Cieľom návrhu zákona o STVR je podľa Jozefa Hajka (KDH) zbaviť sa súčasného vedenia a nahradiť ho "svojimi" ľuďmi. Rada STVR bude podľa neho len predĺženou rukou vládnej moci. Označil za prázdne reči tvrdenia, že zabezpečiť nezávislosť inštitúcie má to, že riaditeľa bude voliť rada namiesto parlamentu. Hajko si myslí, že generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj mal odstúpiť, ak to malo zabrániť zdevastovaniu súčasnej inštitúcie. Zákon sa podľa neho robil na "kolene", označil za absurdné zvýšenie odmeny pre členov rady a pre generálneho riaditeľa. Považuje to za sprivatizovanie RTVS.

Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko počas rokovania pokračujúcej 15. schôdze Národnej rady SR
Zobraziť galériu (7)
Člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko počas rokovania pokračujúcej 15. schôdze Národnej rady SR  (Zdroj: SITA/Milan Illík)

Odmieta kritiku novinárov RTVS, ide podľa neho o fungujúcu inštitúciu. Pripomenul, že vládne garnitúry neboli schopné zvýšiť takmer 20 rokov príjem z koncesionárskych poplatkov a nakoniec ich zrušili, hoci išlo o symbol nezávislosti. Napriek tomu si podľa Hajka dokázala RTVS plniť povinnosti, ktoré od nej zákon vyžadoval. Poslanec vyčítal vláde, že odmieta diskutovať o tom, čo sú to verejnoprávne médiá a akú úlohu majú zohrávať v 21. storočí, či sú vysielateľmi alebo producentmi a v akom pomere. "Pre vás je verejnoprávne médium médium služby politikom a vašim politickým záujmom," odkázal vládnej koalícii. Dodal, že striedajúce sa vládne garnitúry si cez RTVS realizujú svoje úzke záujmy. Hajko dodal, že nový zákon bude telerozhlas nútiť ku komercionalizovaniu obsahu, pretože percento reklamy sa desaťnásobne zvyšuje.

Aktualizované 11:50 Do diskusie k vládnemu návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) sa písomne prihlásilo 26 rečníkov. Podľa predchádzajúceho rozhodnutia poslancov bude diskusia časovo obmedzená, vyhradených je na ňu celkovo 12 hodín. Zatiaľ v diskusii vystúpili poslanci Dušan Jarjabek (Smer-SD) a Jozef Pročko (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ). Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak pol hodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

Aktualizované 11:40 Poslankyňa a exministerka kultúry Ľubica Laššáková (Hlas-SD) ocenila, že Jarjabek spomenul vo svojom návrhu regionálne vysielanie, ktoré je podľa nej tepnou každého vysielania. "Som rada, že jeho vážnosť bude opäť potvrdená aj v zákone," uviedla s tým, že regionálne štúdiá sa roky považovali za "technickú popolušku RTVS", hoci v nich pracujú šikovní ľudia. Rovnako ocenila, že v zákone bude ukotvená existencia a relevantnosť symfonického orchestra rozhlasu. Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) pripomenula, že Jarjabek predložil rozsiahly pozmeňujúci návrh. Nerozumie navyšovaniu odmeny členov rady na dvojnásobok, chcela by preto počuť odôvodnenie tejto zmeny.

Poslanec NR SR za hnutie Progresívne Slovensko Martin Dubéci a podpredseda NR SR Michal Šimečka počas rokovania 15. schôdze Národnej rady SR
Zobraziť galériu (7)
Poslanec NR SR za hnutie Progresívne Slovensko Martin Dubéci a podpredseda NR SR Michal Šimečka počas rokovania 15. schôdze Národnej rady SR  (Zdroj: SITA/Milan Illík)

Aktualizované 11:25 Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) by sa mohol ešte upraviť. Poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD) podal pozmeňujúci návrh. Ten okrem iného prináša navýšenie mesačnej odmeny člena rady a upravuje aj rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií.

Pozmeňujúci návrh stanovuje minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má podľa neho zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne. Hovorí aj o povinnosti STVR zabezpečiť podporu regionálnych televíznych a rozhlasových štúdií, a to najmä v Banskej Bystrici a Košiciach. Navrhuje sa tiež, aby člen rady STVR, ktorému sa skončilo funkčné obdobie, bol oprávnený vykonávať funkciu až do zvolenia alebo vymenovania nového člena. Predkladatelia to v pozmeňujúcom návrhu odôvodňujú záujmom zachovania funkčnosti rady. Pozmeňujúci návrh má tiež zvýšiť mesačnú odmenu člena rady.

Aktualizované 11:00 Cieľom nového zákona o STVR je podľa SaS politicky ovládnuť verejnoprávnu televíziu a rozhlas a určovať jej obsah. Podľa predsedu opozičnej SaS Branislava Gröhlinga nemá koalícia žiadne argumenty ani dáta a pri obhajovaní zákona používa všeobecné frázy, pretože nevie vysvetliť cieľ návrhu. Strana zdôraznila, že verejnoprávne médiá majú byť schopné a spôsobilé byť kritické aj voči vláde. Poslanec Tomáš Szalay (SaS) na tlačovej konferencii dodal, že návrh je v rozpore s európskymi predpismi.

Nastáva transformácia RTVS na provládne médium, tvrdí strana SaS. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SaS kritizuje aj obmedzenie diskusie k zákonu, ktorá má trvať 12 hodín. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) si myslí, že prezident SR Peter Pellegrini by nemal zákon podpísať. Poukázala na to, že ako premiér v roku 2019 za Slovensko podpísal dokument, vďaka ktorému sa SR stala členom tzv. Media Freedom Coalition. Návrh zákona je podľa nej v rozpore so záväzkami, ktoré vyplývajú z tohto členstva.

Branislav Gröhling, Mária Kolíková a Tomáš Szalay
Zobraziť galériu (7)
Branislav Gröhling, Mária Kolíková a Tomáš Szalay  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:45 Návrh zákona o STVR má za cieľ posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie a zabezpečiť dodržiavanie plurality a princípov demokracie a slobodnej tvorby. Uviedla to v pléne NR SR ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) po uvedení návrhu. Šéfka rezortu upozornila na súčasný stav Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS). Tvrdí, že vysielanie postupne strácalo atribúty verejnoprávnosti. "Unifikovali sa tvorba a názory tvorcov, ktoré sa v súčasnom období minimálne líšia od iných komerčných médií hlavného prúdu, a tým sa v podstate vytratil nejaký zmysel, zámery duálneho systému v slovenskom mediálnom priestore," poznamenala.

Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová počas rokovania pokračujúcej 15. schôdze Národnej rady SR.
Zobraziť galériu (7)
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová počas rokovania pokračujúcej 15. schôdze Národnej rady SR.  (Zdroj: ITA/Milan Illík)

Nová legislatíva podľa ministerky zlepšuje podmienky pre výkon novinárskej profesie a všetkých tvorcov vo verejnej službe. "Nežiada od nich nič iné len a len objektivitu," dodala. Objektivitu označila za kľúčovú požiadavku verejnoprávnosti. "Mnohí tvorcovia a vedenie súčasnej RTVS na ňu rezignovali," skonštatovala.

Zákon o STVR má posilniť verejnoprávny charakter inštitúcie, tvrdí Martina Šimkovičová (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Zamestnanci RTVS si na protest prelepili ústa páskou

Proti schváleniu nového zákona o STVR, ktorý ruší RTVS, dlhodobo protestujú zamestnanci RTVS. "Umlčanie RTVS sa blíži. Už vo štvrtok by mal parlament rokovať o zákone, ktorý telerozhlas zruší. Udeje sa to bez skutočnej snahy o skvalitnenie vysielania, naopak s účelom kontrolovať obsah. Ak zákon prejde, politici verejnosti ukážu, že ak sa im nepáči vysielanie, bezostyšne do neho môžu zasiahnuť - čo je jasná hrozba nielen pre nezávislosť verejnoprávnej inštitúcie, pre slobodu médií na Slovensku, ale aj pre demokraciu," uvádzajú zamestnanci RTVS, ktorí nahrali emotívne video. "Nám v RTVS to nie je jedno, nemôže to byť jedno ani verejnosti," hovoria.

„Chceme slobodne informovať a záleží nám aj na vašom slobodnom prístupe k informáciám. Nechceme sa nechať umlčať, ale hrozí to. My nie sme len novinári, ktorí pripravujú spravodajstvo v rozhlase, televízii, na webe a sociálnych sieťach. Niektoré tváre a hlasy poznáte už roky. Iné sú menej známe alebo ich nepoznáte vôbec. Všetci sme dušou vysielania, dávame mu dlhé roky myšlienku aj formu. Každý robíme niečo iné, no spája nás láska k našej práci. Spája nás aj obava, že čoskoro dôjde k únosu verejnoprávnosti a obmedzeniu slobody slova na Slovensku,“ odkazujú vo videu, v ktorom majú prelepené ústa páskou.

Uvádzajú tiež, že nevysielajú len pre časť obyvateľov ale pre všetkých a chcú, aby to tak zostalo. "Slovensko práve teraz, v čase najväčších kríz potrebuje spoľahlivý a od akejkoľvek politickej moci nezávislý zdroj informácií. Potrebujeme silnú RTVS, musí byť pre všetkých. Chceme slobodné médiá,“ hovoria v závere videa.

Historický prvý štrajk v RTVS

Zamestnanci RTVS tiež tento mesiac (10. 6.) prvýkrát v histórii štrajkovali. Formou protestného pochodu sa vtedy presunuli od budovy Slovenského rozhlasu k budove Ministerstva kultúry SR, kde vystupovali rečníci. "Ak sa nepostavíme proti tomuto pokusu o likvidáciu verejnoprávnej televízie a rozhlasu, veci naberú raketový spád. Plánované legislatívne zmeny ohrozia redakčnú a tvorivú nezávislosť zamestnancov a spolupracovníkov RTVS. Táto situácia postaví pred neriešiteľné etické dilemy pri každodennom fungovaní inštitúcie aj ostatné profesie, vrátane výrobných a vysielacích zložiek," hovorí Štrajkový výbor. 

Zamestnanci RTVS štrajkovali proti novému zákonu o STVR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ministerka avizuje prepúšťanie

Ministerka Šimkovičová v relácii Téma dňa v televízii Ta3 minulý týždeň povedala, že protesty v RTVS sa konajú od momentu, kedy vláda prišla s témou zmien v RTVS. „Začali to vnímať, že je to niečo proti nim a že im berieme demokraciu. Aj ja chcem, aby tá televízia bola presne taká, ako oni si dávajú v tých odrážkach, ale nesúhlasím s tým, ako doposiaľ fungovala. Ja som sa vyjadrovala aj k týmto protestom a hovorila som o tom, že je to právo v demokratickej spoločnosti. Ak teda chcú, nech protestujú,“ vyhlásila.

"Pokiaľ išlo o tento posledný protest (pochod v Bratislave, pozn. red.) a nebola som prítomná, som sa pýtala kolegov, koľko ľudí na ňom bolo. Povedali mi, že tam bolo okolo 5 percent z tých zamestnancov. A v rámci konsolidácie práve 5 percent by sme mali teda prepúšťať,“ uviedla. V RTVS je podľa jej slov prezamestnanosť a s týmto treba niečo spraviť.

Čo mení nový zákon

Podľa návrhu zákona o STVR sa má Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa by mala voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Návrh podľa rezortu kultúry vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu.

Rada by mala mať kompetenciu voliť generálneho riaditeľa STVR na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. Má mať aj právomoc šéfa, v prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona, odvolať. Dňom účinnosti navrhovaného nového zákona sa má skončiť funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Parlament zároveň odsúhlasil presun voľby členov Rady pre mediálne služby na budúci štvrtok (27. 6.).

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (7)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Mení sa i názov verejnoprávneho média (STVR), keďže ten doterajší podľa predkladateľov degradoval štátotvorný (slovenský) národ. Zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady. STVR tiež zaradí každý deň do vysielania v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu Slovenskej republiky. Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. 

Viac o téme: Rokovanie RTVSParlamentSTVR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu