Sobota29. jún 2024, meniny má Peter, Pavol, Petra, zajtra Melánia

Okresný súd Prievidza vyhlási rozsudok v kauze výbuchu v bani v piatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

PRIEVIDZA - Rozsudok v kauze tragického výbuchu v bani v Handlovej vyhlási Okresný súd (OS) v Prievidzi v piatok (21. 6.) o 9.00 h. Informoval o tom samosudca OS v Prievidzi.

Pôvodne mal rozhodnutie oznámiť v stredu popoludní, pre nahlásenie bomby na súdoch na Slovensku tak urobí v piatok. Na stredajšom hlavnom pojednávaní vyhlásil samosudca dokazovanie za skončené, prokuratúra i obhajoba predniesli záverečné reči. OS v Prievidzi sa kauzou tragického výbuchu zaoberá po tretí raz. Krajský súd v Trenčíne o tom rozhodol vlani v marci na neverejnom zasadnutí. Rozsudok OS z februára 2020 zrušil v celom rozsahu a vrátil mu vec s tým, aby ju v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Okrem iného navrhol, že ak súd obžalovaných uzná opäť za vinných, mal by zvážiť mimoriadne zníženie trestov.

Samosudca OS v Prievidzi uznal vo februári 2020 troch obžalovaných za vinných z prečinu všeobecného ohrozenia. Ladislavovi H., Jozefovi T. a Daliborovi R. uložil niekoľkoročné tresty odňatia slobody, ako i zákaz činnosti v ich odboroch. Kauzou sa zaoberal po tom, ako odvolací súd v marci 2017 zrušil jeho pôvodný rozsudok z mája 2015. Výbuch, ku ktorému došlo 10. augusta 2009 v podzemí bane v Handlovej, si vyžiadal životy deviatich baníkov a 11 banských záchranárov. Udalosť je najväčšou tragédiou v histórii baníctva na Slovensku.

Viac o téme: RozsudokSúdPrievidza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu