Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Je to OFICIÁLNE! Jednodňová diaľničná známka sa stala realitou: Definitívne pravidlá a cena

Minister dopravy Jozef Ráž je rád, že sa jednodňová diaľničná známka schválila ešte pred letom
Minister dopravy Jozef Ráž je rád, že sa jednodňová diaľničná známka schválila ešte pred letom (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Ministerstvo dopravy SR)

BRATISLAVA - Parlament dnes schválil novelu zákona o diaľničnej známke, vďaka ktorej môžeme zaviesť jednodňovú diaľničnú známku. Jednodňová známka bude platiť počas kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená. Minister dopravy Jozef Ráž je rád, že sa to stihlo schváliť ešte pred letom.

Nová známka bude k dispozícii od 1. augusta a jej cena bude 5,40 eura. Okrem zavedenia jednodňovej známky schválil parlament aj zrušenie tzv. ročnej známky, namiesto ktorej zostane v ponuke už len 365-dňová. „Som rád, že sme stihli schváliť zavedenie jednodňovej známky ešte pred letom. Výrazne tým pomôžeme všetkým, ktorí sa chcú vybrať na krátke výlety po Slovensku, a tiež zahraničným turistom, ktorí Slovenskom prechádzajú na ceste za letnou dovolenkou,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Minister dopravy Ráž k zavedeniu jednodňovej diaľničnej známky (Zdroj: Ministerstvo dopravy SR)

Ministerstvo dopravy pripomína, že jednodňová známka bude platiť počas kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená, nie 24 hodín od nákupu. "Rovnako to funguje napríklad v Česku či Rakúsku," hovorí. Národná rada SR zároveň schválila aj zrušenie „ročnej“ diaľničnej známky, k dispozícii zostane už len „365-dňová“.

„Táto duplicita spôsobovala problémy. Často sa stávalo, že si ich vodiči plietli a mysleli si, že ročná platí rok od zakúpenia, čo, samozrejme, nebola pravda. Takto v tom konečne bude poriadok,“ doplnil minister Ráž.

Viac o téme: DiaľnicaDiaľničná známkaJozef RážJednodňová diaľničná známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu