Piatok28. jún 2024, meniny má Beáta, zajtra Peter, Pavol, Petra

NELICHOTIVÉ podmienky v košickej nemocnici: Holub na návšteve a to nie je všetko! Vyhlásili zbierku, hrôzostrašné zábery

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: donio.sk)

KOŠICE - Nie je to tak dávno, čo Slovensko obletela informácia o požiari v košickej nemocnici, pre ktorý museli evakuovať väčšinu budovy nemocnice. Tých najzraniteľnejších - novordencov v kritickom stave ale neevakuovali. Zdravotnící, ktorí na oddelení neonatologickej "intenzívky" robia, teraz poukazujú na nelichotivé podmienky, v ktorých robia. To ale chcú zmeniť. Vyhlásili preto verejnú zbierku financií, aby

Na nedôstojné podmienky v košickej nemocnici, najmä na oddelení neonatologickej intenzívnej medicíny upozornili zdravotníci, ktorí tam pracujú. Ako vysvetlili, na oddelení liečia najzávažnejšie stavy a ochorenia pacientov novorodeneckého veku z Košického a Prešovského kraja. Avšak, podmienky sú doslova kritické. To sa ale rozhodli zmeniť a keď peniaze neposkytol štát, rozhodli sa ich vyzbierať. 

"Počet lôžok na oddelení vysoko špecializovanej starostlivosti je 18 a 10 lôžok je pre stabilnejších novorodencov. Ročne hospitalizuje oddelenie okolo 300 detí, prevažne predčasne narodených, ale aj kriticky chorých novorodencov a tých, čo potrebujú chirurgický zákrok. Doba hospitalizácie býva aj 3 mesiace. Na tento počet detí sú priestory veľmi malé a v havarijnom technickom stave," píšu v zbierke organizátorky kampane. Ako dodali, podmienky, v ktorých najzraniteľnejší novorodenci bojujú a svoje životy a ich mamičky s nimi tiež, sú v mnohých ohľadoch nedôstojné. Vysvetlili, že v zime prefukuje cez okná, ktoré sa nedajú zavrieť, v lete je extrémne teplo od inkubátorov a ventilátorov, ktoré sa tlačia jeden vedľa druhé.

NELICHOTIVÉ podmienky v košickej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: donio.sk)

"Často je potrebné otvárať okná, pretože viac ako 40-ročná klimatizácia je nepostačujúca. K inkubátorom sa bežne dostanú holuby, netopiere či hmyz. Pri daždi cez okná zateká a personál na parapety ukladá plachty a plienky, aby zadržali vodu od prístrojov, pod inkubátormi sa tvoria mláky," upozornili. Matky, ktoré sú pri svojich malých bojovníkoch, majú k dispozícii len 2 izby s celkovou kapacitou 8 postelí. Deliť sa musia o 1 kúpeľňu.

Za normálnych okolností sú k dispozícii 2 kúpelne, no jedna nefunguje pre pokazený odpad. Ide pritom o ženy v čase šesťstonedelia, kedy je potrebné dodržiavať zvýšené nároky na hygienu. "Podmienky na oddelení sú na úrovni štandardu niektorých väzníc, v pôvodnom 43-ročnom stave, sú nehumánne, zariadenie je opotrebované. V týchto podmienkach prežívajú matky strach o prežitie svojho dieťaťa často niekoľko mesiacov, nemajú žiadne súkromie, nemajú si počas pobytu v nemocnici kde vyprať oblečenie, pretože niektoré sú od domova vzdialené aj viac ako 100 km," konštatovali organizátorky výzvy, pričom upozornili na to, že posledná čiastočná rekonštrukcia bola realizovaná pred 20 rokmi.

NELICHOTIVÉ podmienky v košickej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: donio.sk)

Priestory košickej neonatológie sú v prenájme košickej nemocnice, z toho dôvodu sú priestory nezrekonštruovateľné štátnymi zdrojmi. Nie je to totiž legislatívne možné. V zbierke si dali vysokú métu - vyzbierať 500-tisíc eur od Slovákov a iných zdrojov. Výzvu zverejnili na stránke donio.sk. A na čo budú vyzbierané peniaze použité? "Získané peniaze od darcov budú použité na renováciu priestorov: výmenu okien, elektrických rozvodov, vodoinštalácie, novú klimatizáciu, rekonštrukciu kúpeľne a toalety, nákup postelí, nočných stolíkov, posteľnej bielizne, výmenu osvetlenia, dverí, kuchyne, nábytok a potrebné zariadenie do prípravovne stravy pre deti a nákup spotrebičov: práčka, sušička, umývačka, televízor, mikrovlnná rúra," ozrejmili.

NELICHOTIVÉ podmienky v košickej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: donio.sk)
NELICHOTIVÉ podmienky v košickej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: donio.sk)

V súčasnosti je vyzbieraných necelých 125-tisíc eur, pričom dobročinní Slováci už teraz zabezpečili neonatologickej intenzívke výmenu 2/3 okien na oddelení. Na výmenu všetkých okien je potrebných ďalších 26-tisíc eur. Štvrtým míľnikom je rekonštrukcia priestorov pre matky a posledný zakúpenie nového ultrazvuku a zriadenie mliečnej banky. Verejnú zbierku zdieľala aj satirická stránka Zomri, ktorá spôsobila hotový výtlak. 

Viac o téme: Košická nemocnicaUNLPDonioOddelenie neonatologickej intenzívnej medicínyVanda Chovanová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu