Utorok2. júl 2024, meniny má Berta, zajtra Miloslav

Aktuálny zdravotný stav Roberta Fica: Premiér má špeciálne upravenú stravu, doma chodí pomocou bariel

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) je už v domácej ošetrovateľskej starostlivosti. Informovala o tom Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici, kde bol Fico hospitalizovaný. Premiér vo štvrtok absolvoval ďalšie kontrolné vyšetrenia, ktoré potvrdili pozitívny vývoj jeho zdravotného stavu po atentáte. Rovnako sa v týchto dňoch začal proces jeho rehabilitácie. Podľa nemocnice bude fyzicky a časovo náročná.

Robert Fico má naordinovanú špeciálne upravenú stravu, je samostatný, nepotrebuje invalidný vozík a chodí s pomocou francúzskych bariel. Informuje o tom Denník N. O predsedu vlády sa má starať všeobecný lekár z Nemocnice sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra. Lekár je o jeho stave informovaný a v prípade potreby bude kontaktovať Rooseveltovu nemocnicu prípadne Nemocnicu sv. Michala. Jeho stav si nevyžaduje 24-hodinovú starostlivosť či špeciálne pomôcky.

"Myslím si, že pán premiér má pred sebou ešte veľmi veľa priestoru na rehabilitáciu, ktorá nebude ľahká a bude naozaj zdĺhavá. Chcem mu popriať veľa síl, aby to zvládol," skonštatovala riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková. Zároveň ocenila aj profesionalitu zamestnancov a zdravotníkov.

archívne video

Vicepremiér Kaliňák informuje o zdravotnom stave Róberta Fica (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Potrvá mesiace, kým bude môcť naplno vykonávať funkciu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár informoval o zdravotnom stave predsedu slovenskej vlády svojich kolegov z členských krajín NATO, ktorí sa vo štvrtok a piatok stretli na rokovaní v Prahe.

Šéfovia diplomacií podľa Blanára vyjadrovali Ficovi aj Slovensku prejavy solidarity počas oboch dní, za čo sa im poďakoval. "Zároveň, keďže boli veľmi zvedaví, v akom zdravotnom stave sa nachádza, tak som ich informoval, že jeho stav sa, chvalabohu, zlepšuje, ale že tak či tak to bude trvať ešte niekoľko mesiacov, aby sa mohol naplno zapojiť do svojej funkcie," povedal minister. 

Viac o téme: Zdravotný stavRobert Fico
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu