Nedeľa7. júl 2024, meniny má Oliver, zajtra Ivan

Matovičova Pavlína nakúpila cenné papiere za takmer 350-tisíc! Obchodník za to dostal pokutu

Predseda OĽANO a priatelia Igor Matovič išiel voliť s manželkou Pavlínou Zobraziť galériu (2)
Predseda OĽANO a priatelia Igor Matovič išiel voliť s manželkou Pavlínou (Zdroj: SITA/Martin Havran)

TRNAVA – Obchodné aktivity manželky lídra strany Slovensko (predtým OĽaNO) sa znova dostali do pozornosti. Pavlína Matovičová nakúpila cenné papiere za takmer 350-tisíc eur. Nákup sprostredkovala firma Valor. Tá však následne v súvislosti s týmto "kšeftom" dostala pokutu vo výške 20-tisíc eur.

archívne video 

Hnutie Slovensko o aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Firma Valor, ktorá je obchodníkom s cennými papiermi, dostala v januári pokutu vo výške 20-tisíc eur. Dôvodom boli aj nákupy cenných papierov Pavlíny Matovičovej. Upozornil na to portál Aktuality.sk s odvolaním sa na oficiálny dokument zverejnený na stránke polície.

Pavlína Matovičová v minulosti  nakúpila v priebehu niekoľkých mesiacov cenné papiere v celkovej hodnote 347-tisíc eur. Vo zverejnenej policajnej správe sa uvádzalo, že klient bol "politicky exponovanou osobou v pozícii manželky predsedu vlády." Polícia mala po tom, ako ju kontaktovali novinári z Aktualít, túto správu zmeniť. V novej verzii  sú slová „manželky predsedu vlády“ vyčiernené. Pavlína Matovičová však nákup potvrdila, bližšie však celú vec komentovať nechcela.

Predseda OĽANO a priatelia Igor Matovič išiel voliť s manželkou Pavlínou
Zobraziť galériu (2)
Predseda OĽANO a priatelia Igor Matovič išiel voliť s manželkou Pavlínou  (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Z dokumentu podľa portálu však nie je zrejmé, čo presne policajti firme Valor vyčítali. Viac však prezradilo odôvodnenie rozhodnutia. Podľa neho nepochybila Pavlína Matovičová, ale samotná firma Valor. Manželka lídra opozičného hnutia totiž uviedla, že je politicky exponovanou osobou, na ktorú sa vzťahujú prísnejšie pravidlá pri preverovaní finančných operácií.

Polícia v odôvodnení uvádza, že obchodník sa uspokojil so strohým vysvetlením, že finančné prostriedky na nákup cenných papierov nadobudla Pavlína Matovičová z podnikania. Takéto vysvetlenie však polícii nestačilo a vníma ho ako nedostatočné. „Povinná osoba (spoločnosť Valor o.c.p., a. s., pozn. redakcie) vo vzťahu k uvedenému klientovi nepredložila informácie preukazujúce predmet podnikania, resp. nepredložila žiadne dokumenty obsahujúce informácie ohľadom pôvodu finančných prostriedkov alebo majetku použitých pri obchodoch vykonávaných v rámci obchodného vzťahu,“ píše sa v policajnom rozhodnutí.

Firma tvrdí, že pokutu neočakávala. Očakávali skôr napomenutie alebo odporúčanie na nápravu. Voči rozhodnutiu sa však neodvolali.

Viac o téme: Pokuta Pavlína MatovičováFirma Valor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu