BRATISLAVA - Špargľa je obľúbenou zeleninou aj na Slovensku. Ale vedeli ste, že existujú rôzne druhy tejto rastliny? Každá odroda má svojskú príchuť a účinok na zdravie.
Zelená špargľa rastie nad zemou a vďaka slnečnému žiareniu a dennému svetlu tvorí chlorofyl. Zelenú farbu mu dodáva sekundárna rastlinná látka. Biela špargľa, naopak, rastie pod zemou, a preto sa jej nedostáva žiadneho svetla.
archívne video
Fialová špargľa sa zbiera po tom, ako vyrastie zo zeme. Vzniká tak rastlinná látka antokyanín, vďaka čomu je fialová.
Tieto tri odrody sa líšia aj chuťou. Zelenú špargľu nie je potrebné šúpať a chutí pikantnejšie a silnejšie ako biela špargľa. Fialová špargľa má ešte intenzívnejšiu chuť ako obe špargle.
Ktorý druh špargle je najzdravší?
Chlorofyl pôsobí antioxidačne a zlepšuje vstrebávanie železa v tele. Zelená špargľa obsahuje aj viac vitamínu C a vitamínu E, a preto je zdravšia ako jej biely náprotivok. Ale biela špargľa obsahuje aj veľa minerálov a má aj vysoký obsah draslíka.
Fialová špargľa má podobný účinok ako zelená odroda. Vďaka antokyanínu obsahuje veľmi silné antioxidanty, a preto má veľmi detoxikačný účinok, ale inak je rovnako účinná a zdravá ako zelená verzia.