BRATISLAVA – Osvieženie uprostred leta, najmä počas horúčav, padne vždy vhod. Táto jemná a lahodná polievka z tekvice hokkaido je hotová za pár minút a na jej prípravu budete potrebovať iba niekoľko surovín.
Na prípravu budeme potrebovať:
1 ks tekvica hokkaido
4 ks zemiaky
2 ks mrkva
4 strúčiky cesnaku
1 menšia cibuľa
olivový olej
vývar/voda
smotana na šľahanie
mlieko
soľ
čierne korenie
oregano
mletý muškátový orech
chilli
Postup
Všetku zeleninu – mrkvu, zemiaky, tekvicu hokkaido, cibuľu a cesnak si očistíme. Zemiaky, hokkaido a mrkvu si nakrájame na podobne veľké kúsky.
Cesnak a cibuľu si nasekáme na drobno a smažíme na olivovom oleji. Keď začne cibuľa a cesnak chytať zlatistú farbu, pridáme nakrájanú zeleninu a trošku opečieme.
Suroviny osolíme a okoreníme čiernym korením. So soľou však opatrne, ak na varenie budete používať vývar. Ak nemáte po ruke vývar a použijete vodu, nebojte sa použiť dostatok soli.
Pridáme cca liter až 1,5 litra vývaru alebo vody. Dbajte na to, aby boli všetky suroviny ponorené. Taktiež sa nebojte použiť dostatok vody, polievka by bola inak priveľmi hustá. Hrniec zakryjeme a necháme variť približne 20 minút, pokiaľ suroviny nezmäknú.
Keď už sú suroviny mäkké, hrniec odložíme z plameňa a mixérom poriadne rozmixujeme, aby nezostali v polievke kúsky zeleniny. Potom polievku vrátime na jemný plameň a prilejeme asi 200 ml mlieka a poriadne rozmiešame. Odporúčame pridať aj cca 100 ml smotany na šľahanie, polievka bude jemnejšia.
Polievku odstavíme z plameňa a dochutíme podľa chuti. Pridáme štipku oregana, muškátového orieška a mleté chilli. Všetky koreniny odporúčame dávať podľa osobných preferencií. Polievku poriadne premiešame, aby sa všetky chute prepojili. Môžeme servírovať. Ako bodku na záver sme použili opražené slnečnicové semienka. Prajeme dobrú chuť.
Aké recepty v lete odporúčate vyskúšať?