BRATISLAVA - Jednou z najväčších pochúťok našej kuchyne je nepochybne bryndza a ovčí syr. Práve tie druhé spomínané sa rozhodol oceniť portál Taste Atlas, ktorý niekoľko druhov slovenského ovčieho syra zaradil do rebríčka päťdesiatich najlepších na svete.
archívne video
Ovčí syr je pochúťka, ktorú si treba vedieť vychutnať. A najlepšie len tak samý, prípadne s krajcom poctivého chleba. Má jemnú chuť, nižší obsah tuku a pre mnohých jeho konzumácia predstavuje skutočný gurmánsky zážitok.
Slovensko má v tomto smere rozhodne čo ponúknuť. Dokazuje to rebríček päťdesiatich najlepších ovčích syrov na svete, ktorý vznikol na základe hodnotenia cestovateľov. Celkovo sa v ňom ocitli tri druhy syrov zo Slovenska - parenica (33. miesto), ktorá získala 4,3 bodu z celkových piatich, hneď za ňou na 34. mieste skončil oštiepok s rovnakým hodnotením a ako 42. sa umiestnil ovčí salašníčky údený syr. "Parenica je mäkký, parený syr vyrobený z nepasterizovaného ovčieho mlieka plemien valaška, cigája či východofrízska ovca. Syr je možné vyrobiť aj zo zmesi surového ovčieho a kravského mlieka, kde obsah ovčieho mlieka musí byť minimálne 50 percent," píše portál o našej pochúťke.
Rebríčku kraľuje Serra da Estrela z Portugalska. Ide o polomäkký syr vyrobený z mlieka oviec plemien Bordaleira Serra da Estrela a Churra Mondegueira. Dojenie sa vykonáva ručne, potom sa mlieko zahreje, osolí a zrazí pomocou extraktu z bodliaka. Ako druhý sa umiestnil Pecorino Sardo, ktorý sa vyrába výlučne na talianskej Sardínii. Tretiu priečku opäť hája farby Talianska, tentokrát s ovčím syrom Pecorino Romano.