Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Limity školného na akademický rok 2009/2010

MŠ SR
MŠ SR

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva (MŠ) SR včera zverejnilo maximálnu výšku ročného školného, ktoré môžu vysoké školy vyberať za jednotlivé študijné odbory od externých študentov počas akademického roka 2009/2010.

Návrh opatrenia predložilo MŠ do pripomienkového konania, pričom rezort vypočítal strop poplatkov rovnako ako minulý rok pre každý stupeň štúdia - bakalársky, magisterský či inžiniersky a doktorandský.

Pri určovaní limitov nevychádzali z toho, aký je záujem o jednotlivé študijné odbory. Ministerskí úradníci ich vypočítali na základe ekonomickej náročnosti študijných programov. Limity sa týkajú verejných a štátnych vysokých škôl.

Podľa ministerského zoznamu najdrahšími odbormi by mali byť architektonická tvorba, divadelné, filmové, tanečné a hudobné umenie, farmácia, hygiena potravín či kynológia, za ktoré školy budú môcť za jeden akademický rok na prvom stupni štúdia pýtať od 98-tisíc do 138-tisíc korún, na druhom stupni od 146-tisíc do 206-tisíc korún.

Medzi najlacnejšie odbory sa dostalo štúdium práva, ekonómie, jazykov či cestovného ruchu. Ministerstvo určilo najnižší limit za prvý stupeň štúdia práva, ktorý by mal stáť maximálne 20-tisíc korún, druhý stupeň 30-tisíc korún.

V akademickom roku 2008/2009 platia limity: za prvý stupeň 18-tisíc korún, za druhý 29-tisíc. Ekonomika a manažment podniku sa má študovať v externej forme za maximálne 28-tisíc korún na prvom stupni, za 42-tisíc korún na druhom stupni a za 103-tisíc na treťom stupni oproti predchádzajúcemu limitu 23-tisíc korún za prvý stupeň, za druhý 38-tisíc a za tretí 64-tisíc korún.

Za elektrotechnické smery sa má platiť maximálne 46-tisíc na prvom stupni, 69-tisíc na druhom stupni, od doktorandov to má byť maximálne 199-tisíc korún.

Stanovené limity školného by mali platiť pre akademický rok 2009/2010. Školy začnú vyberať poplatky od externistov od septembra tohto roka. Podľa vysokoškolskej novely z leta minulého roka školy musia každý rok do 31. októbra zverejniť, ktoré študijné programy budú pre externistov zadarmo a ktoré spoplatnia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu