BRATISLAVA - Medom zo štedrovečerného stola sa robil krížik na čele každému členovi rodiny na znak zdravia, dobroty, dobrých vzťahov či hojnosti. "Často sa označoval ako božský nektár či dar od bohov," priblížil vedec zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Majtán.
Med je podľa neho žiadanou potravinou a sladidlom už stáročia. "Aj keď išlo o pomerne bežné sladidlo, význam a hodnota medu rástla v spojení s mystikou a rôznymi rituálmi," spresnil Majtán. Podotkol, že med konzumovaný na Štedrý večer sa už následne bežne nekonzumoval, ale bol používaný ako liečivo.
Med ako prírodný liek
Podľa jeho slov med pomáha pri liečbe akútnych a chronických rán, popálenín a herpesu. Osvedčil sa tiež v liečbe detského kašľa a v redukcii symptómov infekcií horných dýchacích ciest. "Na základe klinických testov môžeme povedať, že konzumácia medu priaznivo vplýva na metabolizmus lipidov znížením hladín cholesterolu a triglyceridov," uviedol Majtán.