BRATISLAVA - Ani europoslankyňu Moniku Beňovú neobíde pečenie koláčov či príprava vianočného menu. Pre Topky prezradila, čo u nich doma nemôže chýbať. Vianočný likér je u nich tradíciou.
"Okrem pečenia koláčov je u mňa tradíciou príprava vaječného likéru. Je úplne jednoduchý, no na Vianoce u nás nesmie chýbať," uviedla pre Topky.
Vianočný likér Moniky Beňovej
Ingrediencie: 4 vaječné žĺtka, 10 dkg kryštálového cukru, konzervu nesladeného kondenzovaného mlieka, konzervu sladeného kondenzovaného mlieka, stred z vanilkového lusku, rum.
Postup: Rozmiešate si 4 žĺtka s kryštálovým cukrom. Do zmesi pridáte po jednej konzerve sladeného a nesladeného kondenzovaného mlieka, striedku z vanilkového lusku (prípadne ak chcete koňak ozvláštniť aj štipku vianočných korení, ako kardamon, aníz či škoricu). A nakoniec prilejete rum - podľa chuti a toho, aký "tuhý" nápoj chcete pripraviť. Zmes prelejete do sklenenej fľaše a necháte v chladničke.
Vyskúšajte teiž recept na Parížske rožteky, alebo tradičné Línecké koláčiky, ktoré pohladia Vaše chuťové pohariky.