BRATISLAVA – Marcové kontroly potravín v slovenských obchodoch odhalili viacero nechutností. Inšpektori okrem ovocia plného pesticídov a kontaminovaného mäsa objavili aj dve mŕtve larvy škrkaviek Anisakis vo filetách z lososa.
VIDEO Ľudia využili otvorenie obchodov, pred niektorými sa tvorili obrovské rady
Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) SR zrealizovali počas marca 3 189 úradných kontrol potravín rastlinného a živočíšneho pôvodu. Celkovo zistili 248 nedostatkov.
Posvietili si najmä na stredné (951 kontrol) a malé (792 kontrol) predajne. V hyper a supermarketoch vykonali 605 kontrol. Najviac nedostatkov sa týkalo hygieny budov a prevádzok, technologického zariadenia a pomôcok, hygieny skladovania a taktiež v dodržiavania a evidencie teplotných režimov.
Padla päťciferná pokuta
Úrad uložil viacero sankcií. Blokové pokuty, ktorých bolo 98, dosiahli výšku 1 650 eur. „Ďalšie nedostatky, ktoré boli zistené počas výkonu úradných kontrol, sa riešili v správnom konaní uložením opatrení a sankcií v zmysle zákona č. 152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov,“ doplnil úrad.
Čítajte aj: Šokujúce DETAILY z potravinových kontrol na Slovensku: Inšpektori rozdali niekoľkotisícové pokuty!
V sledovanom období nadobudlo právoplatnosť 117 rozhodnutí o pokute v správnom konaní. Celkovo ide o sumu 150 650 eur. „Priemerná pokuta v rámci právoplatných rozhodnutí predstavovala 1 287,6 eura, najvyššia právoplatná pokuta v tomto mesiaci predstavovala 24 000 eur,“ konkretizovala štátna správa.
Larvy vo filetách z lososa i kontaminované mäso
Počas marcových kontrol sa odobralo 1 102 vzoriek potravín a surovín. Doteraz sa zanalyzovalo 620 z nich. „Požiadavkám legislatívy nevyhovelo 15 vzoriek, čo z množstva ukončených vzoriek predstavuje 2,4 %,“ uviedol úrad, ktorý zverejnil popis nevyhovujúcich vzoriek.
Škvarková rastlinná nátierka: "Škvarková rastlinná nátierka" uvádza spotrebiteľa do omylu.
Údené bravčové karé b. k.: Prekročenie najvyššieho prípustného množstva NaCl.
Losos Gorbuša filety s kožou: Prítomnosť parazitov (dvoch mŕtvych škrkaviek Anisakis).
Bravčová masť 500 g: Prekročenie maximálneho limitu pre peroxidy.
BP Údené stehno bez kosti, tradične údené: Prekročenie najvyššieho prípustného množstva PAU.
Hydinová šunka 100 g: Nevyhovujúce senzorické vlastnosti.
Kuracie prsia: Vzorka nie je v zhode s mikrobiologickými kritériami.
Obložený chlebík šunkový: Stredná výška písma je 1,0 mm, v zložení uvedené "syr" - nemôžu sa pridávať rastlinné tuky, v zložení "rastlinný tuk", bez uvedenia jeho osobitného rastlinného pôvodu.
Údené karé b. k.: Prekročenie najvyššieho prípustného množstva NaCl.
Mandarínky: Prekročený obsah reziduí pesticídov - buprofezinu a chlorpyrifos methylu.
Klobása Farmer klasicky údená: Prekročenie najvyššieho prípustného množstva PAU.
Pomaranče: Prekročený obsah chlorpyrifosu 0,028 mg/kg, limit max 0,01 mg/kg.
Fazuľa biela malá: Prekročený obsah malathionu.
Grepy, odr. RIO RED: Prekročený obsah buprofezínu a chlormpyrifos methylu.