Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Kašický: Staré Antonovy zmiznú do roku 2009

Minister obrany František Kašický kladie veniec na pomník obetiam najväčšieho slovenského leteckého nešťasia
Minister obrany František Kašický kladie veniec na pomník obetiam najväčšieho slovenského leteckého nešťasia (Zdroj: TASR)

HEJCE - Slovenská armáda by mala mala prvé nové dopravné lietadlo dostať v budúcom roku. Ministerstvo obrany chce vláde v najbližších týždňoch predložiť materiál, v ktorom navrhne proces získania strojov, povedal v sobotu novinárom minister obrany František Kašický.

Úvahy o kúpe lietadiel podnietila havária vojenského lietadla An-24 pri obci Hejce v Maďarsku, pri ktorej zomrelo presne pred dvoma rokmi 42 ľudí. "Predpokladáme ukončiť akvizičný proces na dopravné lietadlá zhruba v polovici tohto roku a prvú dodávku prvého lietadla predpokladáme v roku budúcom," povedal v sobotu Kašický po pietnej spomienke na obete nešťastia. Koľko lietadiel by Slovensko malo kúpiť ešte podľa Kašického nie je rozhodnuté. Nie je zatiaľ známa ani výška výdavkov. Nákup lietadiel však bude zrejme jeden z najväčších armádnych tendrov.

Minister tvrdil, že armáda by mala dostať moderné a bezpečné stroje, ktoré budú slúžiť na prepravu osôb a materiálu. Štátny tajomník ministerstva obrany Jaroslav Baška podľa denníka Sme povedal, že stále je v hre aj možnosť nákupu lietadiel s jedným alebo niekoľkými ďalšími členskými štátmi NATO. Rokovania o spoločnom obstaraní lietadiel s Českom sa podľa Sme vlani skončili neúspechom. Minulý rok predstavitelia armády hovorili aj možnosti dlhodobého lízingu lietadiel.

O predaj lietadiel Slovensku už prejavili záujem viaceré spoločnosti, napríklad americký Lockheed Martin, španielska EADS CASA a talianska Alenia Aeronautica a údajne aj ukrajinský výrobca strojov Antonov. Dodávateľ by mal Slovensku podľa skorších vyjadrení ministra v rámci takzvaných ofsetových programov ponúknuť zákazky pre slovenské firmy. Pravidlá ofsetov schválila slovenská vláda nedávno.

Slovenská armáda v súčasnosti vlastní dve lietadlá typu An-26, posledný stroj An-24 už vyradili z prevádzky. Na prepravu vojakov si prenajíma aj komerčných prepravcov. Na transport veľkých nákladov do vzdialenejších oblastí Slovensko využívalo aj letové hodiny, ktoré si zakúpilo v rámci projektu NATO.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu