Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Od rozdelenia ČSFR uplynulo 15 rokov

BRATISLAVA - Zánik ČSFR vzišiel z rozhodnutia vládnucich elít, ony boli jeho bezprostrednou príčinou, pre agentúru SITA sa takto vyjadril o príčinách rozdelenia republiky prvý porevolučný podpredseda Slovenskej národnej rady Ján Budaj.

Podľa Budaja ďalšou z príčin zániku republiky bol silný centralizmus, ktorý nebola ochotná slovenská strana akceptovať. "Komunizmus vytvoril silne centralistický model spoločného štátu a po novembri 89 nám zanechal problém. České demokratické elity nám mali vyjsť v ústrety pri odbúravaní tzv. asymetrického modelu federácie". O to podľa Budaja porevolučná vládna garnitúra nemala záujem. "Politická prax ukázala, že nová demokratická reprezentácia v ČR už v roku 1990 nevidela významnejší prospech zo spolužitia s národom, ktorý by chcel byť rovnocenným subjektom a nie objektom pri riadení federácie". Bývalý politik poukazuje aj na historický aspekt. "Česko-slovenská republika mala dedičný hriech, vznikla na účelovej lži o existencii československého národa. Podieľali sa na ňom jeho českí aj slovenskí zakladatelia".

Podľa Budaja rozdelením ČSFR dostalo Slovensko príležitosť niesť vlastnú zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré robí, a zvlášť za chyby. "Stratili sme predovšetkým lacnú výhovorku na susedný národ, ktorý v ČSFR dominoval". Zároveň poukázal na všetky výhody ako kultúrne kontakty, cestovanie, vzdelanie, trh, ktoré prežili aj po zániku republiky. "Prežili rozdelenie spoločného štátu a rozvíjajú sa hádam lepšie než predtým".

Budaj vyzdvihol medzištátne vzťahy ČR a SR. "Dá sa povedať, že tento rozpad sa skončil historicky zriedkavým happyendom. Česi a Slováci majú dnes z bývalej federácie to, čo nám obojstranne prospievalo. A zbavili sa naopak toho, čo naše vzťahy kalilo".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu