Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Slováci: Otcom vlasti je Mečiar

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Najviac Slovákov je presvedčených, že o vznik Slovenska pred 15 rokmi sa zaslúžil hlavne bývalý trojnásobný premiér a súčasný predseda vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

Za "otca vlasti" ho v prieskume agentúry MVK pre denník Sme označilo 47,8 percenta opýtaných. Na druhom mieste skončil terajší český prezident Václav Klaus, ktorý je spolu s Mečiarom označovaný za symbol rozdelenia československej federácie.

Mečiar sa podľa šéfa MVK Pavla Haulíka dostal na čelo prieskumu preto, lebo ako najvyššie postavený slovenský politik bol pri delení vtedajšieho Československa. V prvej desiatke rebríčka sa umiestnil tiež niekdajší československý a neskôr český prezident Václav Havel.

Haulíka aj historika Milana Zemka však prekvapilo, že na štvrtom mieste v prieskume skončila osobnosť takzvanej Pražskej jari Alexander Dubček. "Ako známej a obľúbenej osobnosti mu ľudia pripisujú aj to, čo mu neprináleží," poznamenal Zemko. Pripomenul, že Dubček bol skôr za zotrvanie spoločného štátu Slovákov a Čechov.

Až na ôsmom mieste sa v sondáži, ktorá sa na vzorke 1200 respondentov uskutočnila začiatkom novembra, umiestnila Slovenská národná strana (SNS). Práve táto politická strana ako jediná otvorene presadzovala samostatný štát. V prieskume sa objavili aj kontroverzné historické osobnosti ako kňaz a politik Andrej Hlinka, prezident vojnového slovenského štátu Jozef Tiso či komunistický československý prezident Gustáv Husák. "Ľudia nevnímajú len konkrétny akt vyhlásenia samostatnosti, ale aj historický kontext," tvrdil Haulík.

Kto sa najviac zaslúžil o vznik Slovenskej republiky? Údaje sú v percentách:
1. Vladimír Mečiar 47,8
2. Václav Klaus 9,7
3. politici, vláda, Národná rada 6,7
4. Alexander Dubček 4,9
5. HZDS 3,2
6. občania, ľudia 2,4
7. Ivan Gašparovič 2,2
8. SNS 2,1
9.Václav Havel 2,0
10. Ján Slota 1,8
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu