Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Najkrajší darček pre lekárov: Málo pacientov!

BRATISLAVA - Za jeden z najkrajších darov k sviatkom Vianoc a Nového roka by lekári považovali málo pacientov v nemocniciach.

Rybie kosti zapichnuté v krku, zlomeniny z lyžovačky či tržné rany od nesprávne použitej zábavnej pyrotechniky totiž nepredstavujú len prácu navyše, ale najmä zbytočné utrpenie pre ľudí. Zhodli sa na tom viacerí zástupcovia nemocníc.

Napriek varovaniam však podľa lekárov úrazov a zdravotných ťažkostí z roka na rok príliš neubúda. "Každý rok je tých kostí dosť a popri nich aj iných diagnóz," zhrnul svoje skúsenosti riaditeľ bratislavskej detskej fakultnej nemocnice Daniel Žitňan. Ani pre lekárov totiž nie sú sviatky dobré, ak ich musia stráviť v nemocnici. Rovnako ako pacienti by totiž mali byť v kruhu svojich rodín, dodal.

Pokojné sviatky by privítali aj zdravotníci z nemocnice v Šahách, Poprade či najväčšieho lôžkového zariadenia na Slovensku - bratislavskej fakultnej nemocnici. Na prípadné úrazy však budú pripravení, tvrdili predstavitelia zariadení.

"Nemocnica pracuje v nepretržitom 24-hodinovom režime. Nerealizujú sa len plánované operačné zákroky," povedala zástupkyňa riaditeľa bratislavskej nemocnice Marta Hájková. "Ďalší zdravotníci budú pripravení reagovať na telefonické volanie," dodal Ján Uhnák z nemocnice v Šahách.

Receptom, ako sa vyhnúť mnohým zdravotným ťažkostiam, je podľa lekárov zvýšená opatrnosť. Negatívne následky zvyknú sprevádzať napríklad detské ochutnávania vianočného kapra počas jeho prípravy, keď rodičia dávajú zvyčajne menší pozor než pri jeho konzumácii, varoval Žitňan. Bolestivo môže skončiť aj vianočná či silvestrovská lyžovačka, povedal lekár Dušan Suchý z popradskej nemocnice, kde zvyknú ošetrovať lyžiarov užívajúcich si neďaleké Tatry.

Vianoce nestrávia doma ani ďalší pacienti. Tí si to však nespôsobia svojou neopatrnosťou počas sviatkov, ale ich zdravotný stav je už dlhší čas taký, že musia zostať v nemocnici.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu