Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Stámiliónový škandál u ministra Maďariča: Musí prijať príliš lacnú ponuku!

Rezortu kultúry, ktorému šéfuje Marek Maďarič (Smer), nejdú obstarávania. V prípade Reduty ide už o tretiu súťaž
Rezortu kultúry, ktorému šéfuje Marek Maďarič (Smer), nejdú obstarávania. V prípade Reduty ide už o tretiu súťaž (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Potvrdené! Firmu Eurobuilding vyškrtli z lukratívnej súťaže o rekonštrukciu bratislavskej Reduty neoprávnene. Novému Času, ktorý ako prvý upozornil na nekalú súťaž, to potvrdil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ministerstvo kultúry spoločnosť vyradilo aj napriek tomu, že prišla s najnižšou ponukou. Chcela pritom ušetriť až 305 miliónov korún z peňazí nás všetkých.

Ministerstvo kultúry, ktoré riadi nominant Smeru a Ficova pravá ruka Marek Maďarič, nemalo vylúčiť zo súťaže firmu Eurobuilding. Tá sa s ponukou 535 miliónov Sk totiž nielen vmestila do predpokladanej hodnoty zákazky od 500 do 550 miliónov na rekonštrukciu budovy Reduty, ale prišla zároveň s najnižšou cenou. Rozdiel medzi ňou a druhou firmou Hornex bol až 305 miliónov korún! "Za cenou si stojíme. Nepodporíme zlodejinu," reagoval šéf Eurobuildingu Miloš Stopka.

Výberová komisia na čele so šéfkou ekonomiky Hildou Gajdošovou ho vyškrtla s odôvodnením, že "ponuka napĺňa skutkovú podstatu neobvykle nízkej ceny". Firme však dal za pravdu Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). "Úrad zrušil rozhodnutie ministerstva o vylúčení uchádzača a nariadil zaradiť ho do procesu verejného obstarávania," povedala Novému Času hovorkyňa ÚVO Helena Fialová.

Ministerstvo kultúry tvrdí, že nepochybilo, ale "akceptuje rozhodnutie úradu". "Celú súťaž by sme chceli vyhodnotiť začiatkom roka," dodal hovorca rezortu Jozef Bednár. Či zvíťazí najnižšia ponuka závisí od ministerstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu