BRATISLAVA – Po tom, ako potravinoví inšpektori v jednej z mäsiarní v Martine odobrali vzorku kuracích pŕs, sa zistila závažná informácia.
V rámci úradnej kontroly potravín odobrala Regionálna veterinárna a potravinová správa Martin v Mäsiarni u Macíka na ulici Príbovce vzorku kuracích pŕs. Šlo o hydinové čerstvé mäso s dátumom spotreby do 7.12.2019. Mäso malo číslo výrobnej dávky 01/02122019-222 a jeho výrobcom bola poľská spoločnosť P.H.U. Kubik, Roman Kubik.
Čítajte aj: Vianočné pečenie v ohrození: FOTO Úrady v jednej zo surovín našli karcinogénne látky
„Mikrobiologickým vyšetrením vzorky kuracích pŕs bola zistená prítomnosť Salmonelly enterica serovar Enteritidis,“ na svojom webe to potvrdila Štátna veterinárna a potravinová správa s tým, že výrobok je po dobe spotreby.
Ochorenie salmonelóza a jej príznaky
Po požití potraviny kontaminovanej salmonelou postihnutý človek pociťuje nevoľnosť, bolesti brucha, často vracia, trpí silnými hnačkami a teplotami, ktoré sa môžu striedať so zimnicami. Na ochorenie sú veľmi citlivé malé deti, starší ľudia, ale aj osoby s oslabeným imunitným systémom. Baktéria salmonela prežíva v tráviacom ústrojenstve ešte pár týždňov po skončení ochorenia a môžu sa nakaziť ostatní členovia rodiny.