Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Valentovič vracia rajóny

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V parlamente prišli na pretras kontroverzné zdravotnícke zákony z dielne ministra Ivana Valentoviča. Tie sa dotknú pacientov tak, že sa opäť vrátia „obvoďáci“. Na vyšetrenie k špecialistovi sa ľudia dostanú len na odporúčanie praktického lekára. V praxi tak čaká pacientov dlhšie vysedávanie v čakárňach.

„Považujeme to za šikanovanie občanov,“ myslí si poslanec Peter Markovič (SDKÚ) z výboru pre zdravotníctvo. Ak je niekde pacient evidovaný ako „pravidelný“, tak si po odporúčanie už chodiť nemusí. To platí aj pri akútnych prípadoch. Potrebovať ho však bude pri bežnej návšteve urológie, neurológie, krčného, očného či kožného lekára.

Rajóny sa zavedú pre praktických lekárov, gynekológov či zubárov. „Je to v prospech občanov, lebo praktický lekár bude mať prehľad o komplexom zdravotnom stave pacienta, jeho vyšetreniach či liekoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková. Ušetria sa tak podľa nej výdavky zdravotných poisťovní. Ak zákon schváli parlament, platiť by mal už od 1. januára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu