Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Pred rokom Michal štetcom pichol do hrudníka Jakuba (†13)

Michal Szennai (16) čelí obvineniu za ublíženie na zdraví, naďalej však chodí do tej istej triedy v tej istej škole. Zobraziť galériu (3)
Michal Szennai (16) čelí obvineniu za ublíženie na zdraví, naďalej však chodí do tej istej triedy v tej istej škole. (Zdroj: Nový Čas)

TOPOĽČANY - V základnej škole na Gogoľovej ulici v Topoľčanoch sa presne pred rokom na Mikuláša odohrala tragédia. Michal Szennai (16) cez prestávku v 8. C triede bodol štetcom do hrudníka Jakuba Drevennáka († 13).

Aj keď sa zdalo, že chlapec sa z toho dostane bez následkov, o pár dní v nemocnici zomrel. Mladý útočník dnes čelí obvineniu z ublíženia na zdraví. Pár dní po incidente sa vrátil sa do tej istej školy, do tej istej triedy. Kolektív ho však medzi seba už neprijal. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdil, že chybu pri ošetrovaní Jakuba urobili topoľčianski lekári.

Michal s Jakubom nemali pred udalosťou žiadne spory. Neboli ani kamaráti a veľmi sa nerozprávali. „Cez prestávku sme sa začali hádať, dal som mu facku a chcel som si sadnúť, ale on ma pichol tým štetcom. Ja som si ten štetec vytiahol, odhodil preč a utekal do zborovne,“ povedal Jakub na nemocničnom lôžku v Topoľčanoch. O dva dni Michalovi aj odpustil.

Zdalo sa, že sa zo zranenia dostane a čoskoro sa vráti do školských lavíc. No Jakubov stav sa náhle zhoršil, upadol do kómy a v kritickom stave ho previezli do detskej nemocnice na bratislavských Kramároch. Po dvoch dňoch však zomrel. Zlyhala mu centrálna nervová sústava a dýchacie cesty mu zaplavila krv. Dôvodom bola prepichnutá hrudná stena. Michal sa o niekoľko dní po incidente vrátil do tej istej školy, do tej istej triedy. Aj napriek tomu, že vedenie školy jeho matke odporučilo, aby prestúpil do inej školy. „Spolužiaci aj ich rodičia to prijali ťažko. Mysleli si, že sa do triedy nevráti. Prečo by však nemal, je to jeho trieda?“ povedala triedna učiteľka Oľga Martišová. So žiakmi aj s Michalom osobitne pracoval psychológ.

Tri mesiace triede trvalo, kým začala opäť normálne pracovať. Doteraz sa však s tragédiou nevyrovnala. „Michal sa bál návratu a kolektív ho ani neprijal. Spolužiaci sa k nemu správajú odmerane. Má iba jedného kamaráta. Náš smútok a ťažobu vôbec nezmiernil ani fakt, že lekári pochybili. Deti to berú tak, že Michal to urobil. Chlapec to veľmi ľutuje,“ spomenula. Michal bol samotár a teraz sa ešte viac utiahol do seba. Dnes už deviatak sa na konci školského roka chystá do učilišťa. „Však Jakub so spolužiakmi komunikoval a cítil sa lepšie. Tešili sme sa, že sa vráti... So smrťou sme sa nezmierili. Deň, keď zomrel, si určite pripomenieme,“ povedala riaditeľka školy Helena Drevenáková. Michalovej matke ani rok po tragickej udalosti do reči nebolo.


AKO POKRAČUJE VYŠETROVANIE
Podľa výsledkov vyšetrovania Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou pochybili v prípade Jakuba topoľčianski lekári. Policajné vyšetrovanie Jakubovej smrti je rozdelené na dve časti. V prvej časti ublíženia na zdraví vyšetrujú policajti, či chybu urobil zdravotnícky personál topoľčianskej nemocnice, a v druhej je z ublíženia na zdraví obvinený Michal. Chlapcovi v prípade dokázania viny hrozí až 7 rokov za mrežami. „Vyšetrovateľ prípadu ešte čaká na závery znaleckých posudkov,“ uviedol hovorca nitrianskej polície M. Fábry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu