Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Mustafa Labsi: Nie som terorista a bojím sa!

Mustafa Labsi (38) nechce byť za žiadnu cenu vydaný do Alžírska.
Mustafa Labsi (38) nechce byť za žiadnu cenu vydaný do Alžírska. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Alžírčan Mustafa Labsi (38), ktorý je podozrivý z napojenia na teroristickú sieť al-Káida, vyhlásil, že nie je terorista a bojí sa o svoj život.

Povedal to na verejnom hlavnom pojednávaní Krajského súdu v Bratislave, ktorý rozhoduje o prípustnosti jeho vydania do domovskej krajiny. V Alžírsku ho v roku 2005 v neprítomnosti odsúdili na doživotie pre pomáhanie teroristom a falšovanie dokladov.

„Chcem slobodu, som slobodný,“ kričal včera Labsi na chodbe súdu. Počas pojednávania vyhlásil, že bude rešpektovať každé rozhodnutie slovenského súdu a neodvolá sa. Do Alžírska však nechce byť vydaný. Svoj trest si podľa vlastných slov odsedel vo Francúzsku a nevidí „dôvod, prečo sa Alžírsko mieša do týchto záležitostí“.

Labsi strávil vo väzeniach v Nemecku, Anglicku a Francúzsku sedem rokov. Potom, keď ho vo Francúzsku prepustili na slobodu, snažil sa dostať na Slovensko za svojou slovenskou manželkou a synom, ktorí konvertovali na islam. Pri tomto pokuse ho v apríli 2006 zadržali naši policajti a vrátili do Rakúska. V máji tohto roku ho však Rakúšania vydali späť na Slovensko. Odvtedy sedí v cele bratislavského justičáku. V lete u nás požiadal o politický azyl, no úrady jeho žiadosti nevyhoveli. Krajský súd včera pojednávanie odročil na piatok, dovtedy chce zabezpečiť rozsudok francúzskeho súdu, na základe ktorého Labsiho odsúdili za falšovanie dokladov.

Labsi je podľa Alžírska členom siete GSPC, ktorá sa spojila s al-Káidou a organizovala teroristické útoky v Alžírsku, Európe a USA. V prípade, že súd rozhodne o jeho nevydaní, Labsiho budú musieť prepustiť z väzby.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu