Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Terorista Labsi: Na Slovensku požiadal o azyl!

Mustafa Labsi
Mustafa Labsi

BRATISLAVA - Alžírčan Mustafa Labsi (37) podozrivý z napojenia na teroristickú sieť al-Káida, ktorý sedí v bratislavskom „justičáku“, požiadal na Slovensku o azyl.

Potvrdil to vedúci úradu UNHCR Peter Kresák. Organizácia mu preto poskytla služby svojho právneho zástupcu. Vydanie Labsiho do Alžírska, kde bol údajne odsúdený na doživotie, sa tak zastavilo.

„Ak by mu azyl udelili, vydanie do Alžírska by bolo neprípustné,“ uviedol advokát Milan Menyhart, ktorý Labsiho zastupuje vo vydávacom konaní. Podľa UNHCR je vydanie Labsiho aj v prípade neudelenia azylu v rozpore s medzinárodnými záväzkami Slovenska. V Alžírsku, ktoré požiadalo o jeho vydanie začiatkom júna, mu údajne hrozí mučenie.

„Je nutné v súlade so štandardmi a ľudskými právami upraviť zákon o azyle. Dnes je totiž možné bez uvedenia nových dôvodov neustále opakovať azylovú procedúru a úmyselne mariť vydanie nielen teroristov. Takýto stav nie je v EÚ zaužívaný,“ povedal minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Mustafa Labsi strávil pred svojím zadržaním na slovenských hraniciach (na Slovensku má ženu a dieťa, pozn. redakcie) päť rokov v britskom a francúzskom väzení pre podozrenie zo spolupráce s teroristami. Interpol ho mal na zozname teroristov alžírskej siete GSPC, ktorá sa spojila s al-Káidou. Absolvovať mal výcvik v Afganistane a cvičiť teroristov, ktorí v roku 2001 zaútočili na Dvojičky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu