Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Postoj HZDS k Paškovi sa dal čakať, príde odveta

Pavol Paška
Pavol Paška (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Postoj ĽS-HZDS, ktorá sa nakoniec nepridala k opozičnému návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), sa dal podľa oslovených analytikov predpokladať.

Od strany Vladimíra Mečiara však očakávajú po doteraz najväčšej roztržke so Smerom-SD odvetu. Politológovia aj preto nevedeli jednoznačne odhadnúť, či koalícia vydrží vládnuť celé štvorročné funkčné obdobie.

"Naplnil sa očakávaný scenár," povedal ČTK politológ Peter Horváth z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Strana však podľa neho tiež koaličným partnerom ukázala, že sa cíti byť ukrivdená odvolaním jej nominanta ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. "Preto aj to naťahovanie, a preto aj tie mnohé neisté vyjadrenia. Dávali do poslednej chvíle partnerovi najavo, že sa im ten spôsob jednania v koalícii nepáči," dodal Horváth.

ĽS-HZDS napriek tomu, že sa rozhodla po zosadení Jureňu zostať v koalícii, jednoznačne pred hlasovaním o Paškovi nepovedala, ako bude postupovať. "Dalo sa čakať, že HZDS v tom rozhodujúcom kroku cúvne, ale aspoň chcelo to trochu znervózniť. To bola taká malá pomsta Mečiara voči tomu, čo si vytrpel za posledné dni," pridal sa politológ Miroslav Kusý z Univerzity Komenského.

Analytik László Öllös však upozornil, že ĽS-HZDS sa síce podľa očakávaní nepripojila k opozičnému návrhu, zároveň však umožnila, aby sa o Paškovi vôbec v parlamente začalo diskutovať na mimoriadnej schôdzi. "Opozícia pomocou HZDS dostala šancu vysvetliť si pred verejnosťou všetky svoje argumenty," poznamenal. Smer-SD sa totiž snažil zabrániť konaniu schôdze o Paškovom odvolaní tým, že poslanci by neschválili jej program.

Horváth predpokladá, že HZDS sa bude snažiť "úder vrátiť". "Budú čakať na konkrétne chyby jednotlivých ministrov, najmä zo strany Smer, a budú sa takto snažiť im to odplatiť," povedal Horváth. Podľa Kusého ďalšou Mečiarovou pomstou by napríklad bolo, ak by navrhol Jureňu za podpredsedu parlamentu miesto Viliama Vetešku, ktorý patrí medzi kritikov šéfa ĽS-HZDS. "Mečiar si nemôže dovoliť byť v takomto submisívnom postavení, jeho voliči čakajú od neho nejakú akciu," poznamenal.

Podľa Horvátha však bude v koalícii prevládať ďalej čoraz viac pragmatizmus. "Malým stranám SNS a HZDS musí byť zrejmé, že Robert Fico a Smer uprednostnia svoje videnie sveta pred úsilím o jednotu vládnej koalície," dodal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu