Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Fico opäť varoval ĽS-HZDS pred hlasovaním proti Smeru

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Premiér a šéf Smeru-SD Robert Fico dnes opäť pohrozil rozpadom koalície, ak by ĽS-HZDS v parlamente hlasovala proti Smeru. Potvrdil tak hrozbu zo soboty, že ak by strana Vladimíra Mečiara v pondelok podporila opozičný návrh na zosadenie predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), išlo by o koniec koalície.

Podpredseda ĽS-HZDS Milan Urbáni však tento víkend vyhlásil, že strana proti Paškovi hlasovať nebude. Definitívne stanovisko chce strana zaujať pred schôdzou. Koalícia sa priblížila takmer k rozpadu po tom, čo Fico presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva a podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu pre sporné prevody štátnej pôdy, ktorá skončila v rukách firmy údajne blízkej Mečiarovej strane.

"Akýkoľvek pokus ĽS-HZDS trestať Smer, vládu alebo SNS za tento principálny postoj, bude viesť ku koncu tejto koalície," vyhlásil dnes Fico v diskusnej relácii STV. Politici ĽS-HZDS oficiálne vyhlasovali, že rozhodnutie o hlasovaní o Paškovi padne až pred pondelkovou mimoriadnou schôdzou. Hlasovanie za odvolanie Pašku však okrem Urbániho odmietla aj ústredná tajomníčka strany Zdenka Kramplová. Poslanci ĽS-HZDS by sa však ešte mohli tajného hlasovania napríklad zdržať, poprípade sa na ňom nezúčastniť.

Premiér žiadal ĽS-HZDS aj o podporu vládnych zákonov v parlamente. Okrem štátneho rozpočtu čaká poslancov napríklad definitívne hlasovanie o zmenách v dôchodkovej reforme. Premiérov postoj v TV Joj potvrdil aj podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič. "Ak bude pán Paška odvolaný, Smer odchádza z koalície. Ak nebude schválený rozpočet, takisto to považujeme za nemožnosť ďalej pokračovať," poznamenal Maďarič.

ĽS-HZDS v noci z piatka na sobotu rozhodla, že z koalície pre odvolanie ministra neodíde. Mečiar však ešte predtým vyhlásil, že súčasná trojkoalícia Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS nevydrží celé štvorročné funkčné obdobie. Strana okrem toho Ficov Smer obviňovala z porušovania koaličnej zmluvy a trvala na tom, že Jureňa v prípade sporného prevodu pozemkov zo Slovenského pozemkového fondu nepochybil.

Doteraz zrejme najostrejší spor vo vnútri súčasnej vládnej koalície spustili informácie tlače o tom, že nominant ĽS-HZDS Branislav Bríza na čele Slovenského pozemkového fondu (SPF) odobril prevod zhruba milióna štvorcových metrov pozemkov pod Tatrami pre reštituentov. Tí však následne pôdu predali za 13 miliónov korún firme GVM, ktorá je považovaná za blízku Mečiarovej strane.

Odchádzajúci minister Jureňa i ďalší politici ĽS-HZDS však tvrdili, že za dianie v pozemkovom fonde je zodpovedný najmä Smer, ktorý má väčšinu v správnej rade fondu. Fico dnes zopakoval, že jeho vláda zablokuje ďalšie prevody štátnej pôdy z fondu a pripraví rozsiahle zmeny vo SPF.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu